Před třiceti lety vyšlo poslední číslo týdeníku závodního časopisu Tesly Rožnov ELEKTRON

Týdeník Tesly Rožnov ELEKTRON vycházel déle než čtyřicet let. Jelikož město Rožnov nemělo v té době vlastní časopis, a protože většina Rožnovanů byla zaměstnána v Tesle, zabývaly se noviny i problematikou města. Zpočátku byly noviny zpoplatněny, později byly k dispozici zdarma.

Po listopadových událostech v roce 1989 bylo zřejmé, že po rozpadu a zániku Tesly dojde ke změně i s touto tiskovinou, poplatnou v minulosti své době.

Posledním rokem pro ELEKTRON byl 1990 – v titulce označeném jako ročník XLII., číslo 44, datum 19. prosince 1990 – tedy právě před třiceti lety. Vydávání týdeníku řídila v té době redakční rada, jejím předsedou byl Ing. Vlastimil Čich. Jako vydavatel byl uveden státní podnik Tesla Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm. Tiskla TYPOGRAFIE, tiskařské závody Praha, závod Ostrava.

Pod charakteristickým titulkem „A co dál?“ se F. Prokop (předchozí redaktor) zamýšlí nad faktem, že ELEKTRON po noha letech končí. „… ekonomické páky a tlaky jsou zřejmě natolik silné, že to dál už nejde… Je nutné přemýšlet co dále…. Rožnovsko by potřebovalo vlastní noviny zahrnující celý region od Horní Bečvy až třeba po Zašovou … víme, že dobré a ekonomicky neztrátové noviny se nedají dělat na koleně … rozhodně nám není jedno, že by město mělo zůstat bez sdělovacích prostředků …“ Víc než chimérická vizualizace to byla od zkušeného novináře F. Prokopa vize realistická.

V  ELEKTRONU je „Otevřený přípitek.“ rožnovskému malíři Luďkovi Majerovi, který se v závěru toho roku dožíval 65 let. Poslední číslo Elektronu naznačovalo, že následujícím rokům bude dominovat privatizace, ale především ekonomika. I tak v posledním vydaném číslu převládá silvestrovská uvolněnost všehochutí zpráv a zpráviček, tématicky spojených s Vánocemi a Silvestrem, neodmyslitelně doplněných seriálem psaných i kreslených vtipů.

Přesto nelze přehlédnout úvodní redakční článek „Dnes poslední číslo.“

„Držíte v rukou poslední číslo ELEKTRONU – časopisu, který vás více než 40 let informoval o dění v podniku TESLA Rožnov, ale nejen o něm. … V redakci se vystřídala pěkná řádka redaktorů, někteří odešli sami, jiní byli nuceni z redakce odejít. … Na nás posledních zbývá rozloučit se s našimi čtenáři, poděkovat všem, kteří v Elektronu pracovali, dopisovatelům, spolupracovníkům, redakční radě i tiskárně v Ostravě. K ukončení vydávání ELEKTRONU vedly důvody ekonomické, ale i zájem Městského úřadu vydávat nezávislé regionální noviny. … Rok 1991 bude pro celou naši společnost mimořádně složitý a obtížný … bude záležet jen na tom, co dokážeme my sami. A pokud k tomu přidáme více vzájemného porozumění, snášenlivosti, odvahu poprat se s problémy, určitě to složité období s úspěchem zvládneme.“

 

 

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *