Rožnovem prošel v měsíci knihy Čtenářský štrúdl

Čtenářský štrúdl má v Rožnově pod Radhoštěm letitou tradici. I letos se v měsíci knihy vydal 8. března městem pochod čtenářů malých i velkých s oblíbenou knihou nebo deskovou hrou v ruce od Městské knihovny k budově Městského úřadu na náměstí, kde krátkou zdravicí pozdravili Rožnov a jeho představitele. Odtud pokračovali do městské čtvrti Kramolišov k plastice Čtenáře od ak. soch. Igora Kitzbergera, která je umístěna v prostoru, kde stával rodný domek učitele, historika a spisovatele Čeňka Kramoliše.

Čtenářský štrúdl se formuje před Městskou knihovnou.

Impozantního čtenářského štrúdlu se letos účastnily děti rožnovských základních škol i dospělí čtenáři.

Štrúdlovníci s transparenty.

Knihovnice pro všechny účastníky tradičně připravily štrúdl, tentokrát z obzvláště pěkně nakynutého těsta.

Letošní čtenářský štrúdl v Rožnově byl skutečně impozantní.

„Je to v Rožnově už taková pěkná tradice,“ uvedl ředitel městské knihovny Bc. Pavel Zajíc. „Tradičně nám i letos přálo počasí. V letošním jubilujícím roce jsme připravili zdravici, která má právě tolik písmen, jako si Rožnov připomíná let.
Letošní čtenářský štrúdl ideově navazuje na měsíc čtenářů – březen. Chceme takto knihovnu propagovat. Zastavíme se u budovy Městského úřadu, kde předáme zástupci vedení města drobné upomínky. Pak všichni účastníci hlasitě přečtou čtenářskou zdravici. Dál se vydáme k památníku Čeňka Kramoliše, který už svým  názvem Čtenář přímo vybízí k tomuto knihovnickému počinu.
Kromě knih chceme letos s sebou vzít i několik deskových her a poukázat tím, že v knihovně se nepůjčují pouze knížky, ale také deskové hry, které přispívají k rodinné pohodě, kdy se celá rodina sesedne a může hrát. Je to takový moment, kdy se lidé setkávají a jsou spolu.“

Knižní demonstrace, jak je možné také Čtenářský štrúdl nazvat, byla letos neobyčejně úspěšná.

U Radnice přijal štrúdlovníky místostarosta Ing. Jan Kučera.

„Doufám že i v budoucnu bude mít Rožnov hodně čtenářů dětských i dospělých,“ řekl místostarosta Ing. Jan Kučera, který u radnice přijal štrúdlovníky s mávátky a s transparenty podporujícími četbu. „A že pro ně bude v knihovně  dostatečně velký prostor, aby se tam všichni vešli. Vidím, že oproti loňskému roku je letošní štrúdl mnohem větší. Je vidět, že se čtenářská obec zvyšuje a to mne upřímně těší.“

Čtenářský štrúdl se blíží k plastice „Čtenáře“.

 

 

Malý čtenář předčítá Zdravici
plastice „Čtenáře“.

Zdravice

V letošním roce si naše město připomíná 750 let od svého založení. Stejně tak i my, čtenáři – děti, dospělí, senioři a knihovníci, zkrátka všichni četby znalí, jsme chtěli dnes, kdy jsme se převtělili do podoby Čtenářského štrúdlu, připomenout toto výročí. Přečteme vám proto 155 slov, které jsou sestaveny ze 750 písmen. Kolik písmen tolik roků. je jich jako makových zrníček na rohlíku. A takový rohlík makový bývá chutný a voňavý. Třebas oslavy takové budou. Chutné a voňavé. Bude se při nich podávat také výroční rožnovské thé.
Když Rožnov vznikal, určitě neměl knihovnu. Možná to bylo pár chýší a k nim pak časem přibyl hrad. 
Z hradu jsou dnes jen ruiny. V ruinách přebývají jen strašidla a bludné duše.
S knihovnou je to naopak, nejdřív nebyla a Teď tu je. Plná knih, plná lidí. A to je dobře.  
Snad bude mít knihovna štěstí a nedopadne jako hrad nad Rožnovem.
Ať se Rožnovu daří, je zdravý a prospívá.

Text a foto  © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *