Jestřáb – Jaroslav Foglar v Rožnově pod Radhoštěm

V roce 2021 uplynulo od narození Jaroslava Foglara, podnes oblíbeného českého spisovatele literatury pro mládež a významné osobnosti českého skautského hnutí, 114 let, a od jeho smrti 22 let. Prvá jeho knížka pod pozdějším názvem „Přístav volá“ vyšla před 87 lety, a před 86 lety začalo nakladatelství Melantrich vydávat oblíbený časopis (původně Malý) Mladý hlasatel

Jestřábovo životní heslo: „Přátelství – to nejcennější, co člověk může získat.“ má svou platnost po dnešní dny.

Jaroslav Foglar se narodil 6. 7. 1907 a zemřel věku 91 let 23. 1. 1999 (vždy v Praze). Pohřben je na Vinohradském hřbitově. Vystudoval obchodní školu v Praze, ale skutečným povoláním byl spisovatel a skautský vůdce. Mezi jeho nevýznamnější díla patří knížky Hoši od Bobří řeky, Rychlé šípy, Přístav volá, Záhada hlavolamu a další. Jako ocenění mu byla roku 2017 udělena in memoriam Medaile za zásluhy I. stupně.

K čtenářsky velmi oblíbeným patřily komiksy „Rychlé šípy“. Ještě v závěru 20. století nebylo snad kluka, který by neznal Mirka Dušína, Jarku Metelku. Jindru Hojera, Červenáčka, Rychlonožku a jejich psa Bublinu. Ale také záporné postavy Bratrstva kočičí pracky s Dlouhým Bidlem a Štětináčem.

Ozvěna příběhů „Rychlých šípů“ nezanikla ani v současnosti.

TKA kulturní agentura Rožnov, Kino Rožnov a vydavatelství Akropolis připravilo Výstavu komiksů „Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství“ na budově rožnovského kina Panorama ve dnech 1. 3. – 18. 4. 2021.

Komiksy na foglarovské téma s příběhy přesahujícími až do současnosti napsalo a nakreslilo celkem 15 autorů. Jedním z nich je Jiří Palát (pseudonym Youry, nar. 1974), který uvedl: „Rychlé šípy jsou jedním z prvních komiksů, co se mi dostal do ruky. Na základě těchto příběhů jsme jako kluci začali zakládat kluby. Měli jsme průkazky, plnili modrý život, bobříky, sháněli klubovnu, přijímali a vylučovali jiné členy, a pak se samozřejmě rozpadli. Nedlouho na to jsem opět pod vlivem Rychlých šípů vstoupil do oddílu s podobným zaměřením… A dneska? Dneska jsem po třiceti letech jeden z jeho vedoucích pod vlajkou Asociace TOM. Mám prostě ty Šípáky rád.“

Vydavatelství Akropolis nabízí všem divákům výstavy 35% slevu na knihu „Rychlé šípy a jejich úžasná dobrodružství“. Při nákupu na www.eshop.akropolis.info zadejte slevový kód KINOPANORAMA.

Foto © Jakub Sobotka

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *