Když Rožnov voněl benzínem.

V závěru prvé poloviny 20. století žilo rožnovské náměstí čilým motoristickým ruchem. Byly k tomu vytvořeny podmínky. Před prodejnou Drogerie stála na chodníku benzínová pumpa a poskytovala rozrůstající se motoristické obci pohonnou směs pro automobily i pro motocykly.

Nebylo žádnou zvláštností, když po náměstí, přilehlých ulicích a také po nábřeží kroužili v organizovaném závodě  motorističtí veteráni. Zájem motoristů i diváků byl značný.  Rozrůstající se motoristický ruch předznamenal proměny města Rožnova, ke kterým zanedlouho došlo.

Rožnovské náměstí v prvé polovině 20. století. Benzínová pumpa je na prvním snímku vpravo dole a na detailním snímku před obchodem Drogerie právě  doplňuje podzemní zásobník benzínem z cisterny.

Oblíbené byly závody motoristických veteránů, závodní trať vedla přes náměstí, Horní most, po Nábřeží a přes Dolní most zpět na náměstí. Zájem o závody veteránů „Rožnovský trojúhelník“ byl velký mezi motoristy i mezi diváky.

Pohled na severní část náměstí je zajímavý historickým automobilem, velkým počtem diváků a také tehdejším uspořádáním náměstí. 

V průběhu let se na rožnovském náměstí vyskytovala i jiná vozidla, také šlo o koňské síly, ale ty měly k benzínu daleko. V té době ovšem ještě bývaly pravé valašské zimy. Temný průchod na snímku je dnešní Majerův dvůr.

 

Text a foto © Richard Sobotka
Historické foto © archiv Svatopluk Juříček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *