Fotofejeton – ohlédnutí Svatopluka Juříčka.

Svatopluk Juříček se narodil 18. 1. 1924 – zemřel 11. 2. 2012 ve věku 88 let. Jeho rodina pocházela ze Zubří, ale z důvodu zaměstnání otce žila určitý čas v Novém Jičíně, kde Svatopluk studoval na nižším gymnáziu.

Svatopluk Juříček. 

Po německém záboru pohraničí se rodina na podzim roku 1938 vrátila do Zubří, odkud Svatopluk dojížděl do Zbrojovky ve Vsetíně. Po vyučení absolvoval v letech 1947-1949 základní vojenskou službu ve Šternberku. Po jejím ukončení krátce pracoval ve Zbrojovce. V roce 1950 nastoupil do nově vznikajícího podniku Tesla Rožnov, kde po absolvování večerní průmyslovky pracoval až do důchodu v roce 1984 jako mistr v nástrojárně.

K jeho zálibám patřil hokej a také fotbal, kde působil jako trenér dorostenců. Pak i turistika, houbaření, řezba plastik do dřeva a fotografování. V jeho pozůstalosti je série zajímavých historických fotoaparátů a také negativy přibližně čtyř tisíc snímků, které v období let 1950 až 1980 především zobrazují Rožnov.

Pracovní pomůcky Svatopluka Juříčka pro fotografování, filmy, barevné filtry, archivní fotoaparáty.

Zhotovit snímky s těmito fotoaparáty je náročné a pořídit s nimi kvalitní fotografie bez zkušenosti a praxe téměř nemožné. 

 

Vstup z náměstí do Nádražní ulice.

Řezbářské práce Svatopluka Juříčka. 

Kopaná na někdejším sportovním hřišti u n. p. Tesla, kde byla v roce 1980 postavena továrna na barevné obrazovky.  

 

Nový Rožnov – Výpočetní středisko u n. p. Tesla Rožnov, ulice 1. máje a Rosava.

Starý Rožnov – zaniklý dům v Bayerově Ulici, a nový Rožnov –  výstavba budovy Pošty.

Text © Richard Sobotka
Foto © archiv z pozůstalosti Svatopluka Juříčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *