První televizní vysílač na Radhošti byl postaven před 55 lety.

První televizní obrazovka byla patentována roku 1936 a v tom samém roce bylo v Anglii zahájeno první pravidelného vysílání černobílé televize. V Československu bylo  zahájeno pravidelné vysílání černobílé televize v roce 1953. Patent na vůbec první barevnou televizní obrazovku ve světě je z roku 1938. Pravidelné barevné televizní vysílání bylo v roce 1954 zahájeno v USA jako vůbec první na světě. V Československu se první barevný přenos uskutečnil z Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách z Vysokých Tater v roce 1970 a pravidelné barevné televizní vysílání bylo v Československu zahájeno roku 1973.

Ve městě televizních obrazovek v Rožnově pod Radhoštěm, kde černobílé a pak i barevné obrazovky vyráběl n. p. Tesla Rožnov, se „hlad“ po televizním příjmu projevil doslova lesem televizních antén na střechách domů.

Od samého začátku byl problém s kvalitou šíření signálu. Rožnovští technici tuto záležitost v prvém kroku vyřešili stavbou televizní antény na kopci Hradisko vysokém 522 m n. m. jihozápadně od města Rožnova. Řešení to bylo jen dočasné, brzy na to byly realizovány plány vybudovat televizní vysílač na Radhošti 1129 m n. m. vysokém a orientovat TV antény směrem na Rožnov. K tomu došlo v září roku 1966, právě před 55 lety, jak dosvědčuje letopočet v betonovém základu antény prvního televizního vysílače na Radhošti, který se dochoval nedaleko cyrilometodějské kaple až do dnešních dnů.

První televizní budka a koneckonců i televizní anténa na Radhošti, jak se brzy ukázalo, bylo zařízení také jen provizorní. V roce 1985 byl na Radhošti instalován nový výkonný vysílač, kromě TV a rozhlasových signálů v pásmu VKV zprostředkovával také na frekvenci VKV  telefonní spojení.

Po jeho rekonstrukci v roce 1997 byl anténní systém prodloužen cca o 22 m a celková výška nosiče nad terénem tak činí 59,3 m, a nadmořská výška vrcholu nosiče dosahuje 1177,8 m n. m. Tím došlo ke zvýšení dosahu i zlepšení příjmu TV signálku a poslechovosti nejen na území Valašska.

Na vysílači je nepřetržitý technický dozor.

Pěkné jsou z vrcholu Radhoště západy Slunce, ale během zimy klesá v této nadmořské výšce teplota někdy až na mínus 20 st. C a nárazový vítr dosahuje rychlostí až 120 km v hodině.

Radhošť v Kresbě J. H. A. Gallaše (1756-1840). V závěru 19. stol. dominoval Radhošti Janíkův kříž z roku 1805, nověji pak triangulační bod. 

První televizní vysílač na Radhošti z roku 1966. 

Blok betonu z prvního televizního vysílače na Radhošti ze září roku 1966. 

Romantiku na vrcholu Radhoště za slunných dnů může snadno vystřídat nevlídné počasí. 

Charakteristický profil Radhoště těchto dnů. 

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *