TKA Rožnov p. R. program na červen 2021.

  1. ročník • Kvetoucí město Rožnov p. R. 2021
    Soutěž vyhlašuje T klub – kulturní agentura, ČSŽ – spolek rožnovských žen ve spolupráci s SBD a městem Rožnov p. R. pod záštitou starosty města Radima Holiše.
    Soutěž se vyhlašuje pro kategorie: balkony a okna v bytových domech • balkony a okna v rodinných domech • zahrádky před bytovými domy
    Do soutěže se může přihlásit každý občan, který má v Rožnově p. R. trvalé bydliště.
    Kritéria hodnocení: celkový vzhled květinové výzdoby oken, případně balkonů sladění zeleně a květin s domem.
    Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/04/15-rocnik-kvetouci-mesto-roznov-p-r-2021

V pondělí 31. května v 19:00 • stream z kostela Všech svatých
Barbora Garzinová & Ensemble stream
Doba streamovaných koncertů dala vzniknout novému rožnovskému složení ENSEMBLE STREAM a uvést zdejším fanouškům barokního zpěvu mezzosopranistku Barboru Garzinovou jejíž působnost sahá na prkna Národního divadla v Brně. Její přirozený projev a jižanský šmrnc podtrhe ne zcela obvyklé seskupení nástrojů pro zvolený repertoár. V rukou Mariana Friedla (kontrabas, percuse), Alžběty Hlavicové (hoboj, zobcové flétny), Aleny Čípové (violoncello, percuse), Anežky Tkáčové (cimbál) a také loutnisty Marka Kubáta zazní skladby Gulia Cacciniho, Stefana Landiho, Claudia Monteverdiho, Juana Hidalga, Daria Castela a Sebastiana le Camuse. Příjemným překvapením bude zvuk české háčkové harfy, na kterou zahraje sama Bára Garzinová. O muzikantech a zajímavostech některých nástrojů vám během koncertu pár slov poví Alena Čípová. Užijte si příjemný poslech skladeb z per méně známých autorů, které vás obohatí a potěší na duši.
Ke sledování streamu vstupenku nepotřebujete. Zakoupením libovolného počtu vstupenek v hodnotě 150 Kč však můžete podpořit konání tohoto koncertu.
Více zde: https://www.tka.cz/program/2021/05/barbora-garzinova-ensemble-stream

Ve středu 2. června 2021 od 19:00 • Brillovka, terasa
Django Jet
Django Jet je brněnská kapela hrající převážně taneční swing a francouzský gypsy jazz, který je charakteristický svým houslovo-kytarovým zvukem. Uslyšíte francouzské, české i americké swingové hity, proložené instrumentálkami po vzoru Django Reinhardta a jeho Hot Club de France.Hlavní vokalistkou je šarmantní Čecho-belgičanka, bývalá folkloristka, Marie Gilbertová. Od roku 2018 Django Jet spolupracuje se skvělým cimbalistou Jiřím Gužíkem, rožnovským rodákem a bývalým sólistou Vojenského folklórního souboru Ondráš.
Vstupenky, zakoupené na původní koncert, zůstávají v platnosti.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/06/django-jet

V sobotu 12. června od 19:00 • Brillovka, nádvoří
Mňága a Žďorp
Mňága a žďorp letos uskutečnila úspĕšné jarní internetové turné ze zkušebny s mnoha hosty,  například s Miro Žbirkou, Jarkem Nohavicou, Vypsanou Fixou, Karlem Pllíhalem a dalšími. Od března do kvĕtna tak kapela odehrála 11  streamovaných placených koncertů, na které se zatím prodaly vstupenky za 1 066 000 korun.
Od června Mňága zahajuje veřejné koncertování podle aktuálních pravidel. Kapela je ve formĕ, za rok a půl streamování přehrála všechny svoje desky a kromĕ zkušebny vystoupila i na speciálních koncertech na střechách v Brně a Valmezu a z loňského akustického streamu v meziříčské hospodĕ Přístav stihla vydat stejnojmenné živé dvojalbum.
“ Na návrat před publikum se strašně těšíme! Streamování nás moc bavilo, podařilo se nám zůstat aktivní a vlastnĕ to pro nás byla doba plná skvĕlých zážitků, ale koncert je prostě koncert! Přehráli jsme za ten rok necelých 200 našich písniček a tak můžeme kromĕ ovĕřených hitovek zařazovat do playlistu různé nečekané písničky,“ říká zpěvák Petr Fiala.
Vstupné v předprodeji 290 Kč v den koncertu 380 Kč. Předprodej od 25. 5. 2021 v kanceláři T klubu, TIC nebo online.
Více zde:https://www.tka.cz/program/2021/06/mnaga-a-zdorp

Sobota12. června až sobota31. července 2021 • galerie Kostnice
Výstava • Petr Štěpán / Credo
T klub – kulturní agentura ve spolupráci s Římskokatolickou farností a Iskérkou si vás dovolují pozvat na výstavu v Galerii Kostnice.
Vernisáž proběhne v pátek 11. června v 17 hod. ve farské zahradě. Úvodní slovo: Gabriela Nováková.
První výstava ve znovu otevřené galerii Kostnice představí práce výtvarníka Petra Štěpána (*1953). Vystudoval konzervatoř v Praze, obor varhany, následně pokračoval ve studiu na Akademii výtvarných umění. Častým tématem jeho děl je světlo a prostor utvářený světlem, jeho práce jsou oslavou krásy stvořeného světa.  Autor se kromě malby, kresby a grafiky věnuje také realizacím převážně v sakrální architektuře. Žije a pracuje v Českém Brodě, kde je i varhaníkem a regenschorim v kostele sv. Gotharda.
Otevírací doba: úterý – sobota: 10:00 – 16:00, neděle: 12:00 – 16:00
Vstupné dobrovolné.
Více zde: https://www.tka.cz/program/2021/06/petr-stepan-credo

Čtvrtek 17. června od 19:00 • Brillovka, nádvoří
Jan Spálený & ASPM
Hudební režisér, dramaturg, noční vypravěč rozhlasových pohádek – otec českého blues Jan Spálený se narodil 4.12.1942 na Královských Vinohradech velmi mladým múzicky založeným rodičům jako prvorozený. V dětství mizerně a nemotivovaně vrzal na housle. Po prokymácení se pubertou objevil dixieland, první bránu do světa jazzu, potažmo improvizace. Hlavně ovšem potkal celý další život milované dechové hudební nástroje.
Spálený si nikdy nehrál na černého insitního muzikanta z bavlníkové plantáže. Je muzikantem po všech stránkách vzdělaným, navíc s minulostí v popmusic, ke které se navíc vždycky hlásil. V běhu let hrál také rock’n’roll, rhythm&blues, s bratrem Petrem měli kapely Hipp’s a Apollobeat.
Spáleného blues je nejen české, ale také ryze originální, poskládané z toho, co on sám má rád nebo co mu do obrazu tohoto žánru zapadá. Od jazzových improvizací přes waitsovské a dylanovské písničkaření, nezvalovský poetismus až po atmosféru venkovských pohřebních kutálek. Za svou vizí „blues s modrýma očima“ putuje už od 80. let především se skupinou ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů), posledních pár let také jako člen komornějšího sdružení Jan Spálený Trio.Celý život skládá, píše texty, aranžuje, provokuje…
Vstupné s místenkou do 16. 6. – 200 Kč, v den koncertu – 250 Kč. Předprodej od 25. 05. 2021 v kanceláři T klubu, TIC  nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/06/jan-spaleny-aspm

Čtvrtek 17. června až neděle 1. srpna 2021 • Brillovka, sál
Výstava • Veronika Holcová / Vlčí mák
T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm a Brillovkou si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.
Vernisáž proběhne ve středu 16. června od 17 hod. u Hudebního altánu. Úvodní slovo: Iva Mladičová.
Veronika Holcová (nar. 1973) se po absolvování pražské Akademie na konci 90. let stala výraznou solitérní osobností své generace. Ve svých kresbách a malbách vytváří specifické krajinné a figurální výjevy, živě pestré a současně jakoby nepřítomné, spíše snové a tušené. Povědomé náměty a krajinná prostředí rozprostírá do stavu bytí, v němž neexistence hranic, počátku a konce, umožňuje každému tvaru, barvě či myšlence procházet neustálou transformací. Výjev přitom na první pohled působí staticky; jde tu spíš o moment zastavení, stav opatrnosti před rozhodnutím, neboť prostředí je sice ostentativně vlídné, lákající bohatou barevností, současně ale plné možných nebezpečí. Výběr obrazů pro výstavní prostor Brillovka souzní s krajinou, s atmosférou místa. Je komponován do malířské instalace, skrze kterou je možné reálně prožívat pohyb a vzájemnost bohatých asociací, obdobně jako na rovině imaginativní v každém jednotlivém obrazovém výjevu.
Otevírací doba: úterý až neděle 13:00 – 17:00
Vstupné: 20 Kč, děti a studenti do 18 let zdarma.
Více zde: https://www.tka.cz/program/2021/06/veronika-holcova-vlci-mak

Čtvrtek 17. června až čtvrtek30. září 2021 • městský park
Výstava • Jan Hendrych / Divadelní figura
T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm si vás dovolují pozvat na výstavu do městského parku.
Vernisáž proběhne ve středu 16. června od 17 hod. u Hudebního altánu. Úvodní slovo: Iva Mladičová.
Jan Hendrych (nar. 1936) náleží k nejvýraznějším českým sochařům druhé poloviny 20. století a současnosti. Dlouhodobě vedl Ateliér figurálního sochařství a medaile na pražské Akademii výtvarných umění, a právě lidská postava je charakteristická i pro jeho současnou uměleckou práci. Soubor soch pro rožnovský městský park tvoří betonové figury inspirované běžnými výjevy z civilního světa, antickými mýty, ale také křesťanskými legendami. Převažuje v nich Hendrychovo typické plastické tvarosloví ovlivněné dramatickou barokní formou a romantickým viděním světa. Expresivní plastické naddimenzování a tvarové deformace figur vypovídají o schopnosti suverénní modelace a současně otevírají skrze specifickou kombinaci humoru i smutku velkorysý prostor přímé lidskosti.
Volně přístupné, bez vstupného.
Více zde: https://www.tka.cz/program/2021/06/jan-hendrych-divadelni-figura

 

PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

Úterý 1. června
Celine Bossu
„Možná, že jednou nebudeme hudbu poslouchat na základě toho kdo co zpívá a hraje, ale konzumovat stylem líbí – nelíbí“, říká mimo jiné francouzská zpěvačka a jazyková lektorka v rozhovoru se Zbyňkem Ternerem.

Úterý 8.června
Vladimír Strakoš
S Vladimírem Strakošem o hudebních dokumentech pro ČT, rožnovském hudebním kvasu a vztahu hudby a moci. Pohled na rožnovskou hudební scénu očima muzikologa, který posledních dvacet let pozoruje rodný Rožnov z Brna, kde spolupracuje mj. s kapelou CowHill a Dunaj a pro Českou televizi točí dokumenty o kultuře. Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

Úterý 15. června
Jan Bradáč
Rodák z Rožnova, herec a muzikant, který tvoří zábavná představení pro děti, propojuje tradiční cimbálovku se swingem a je členem slavného studia Ypsilon Praha ….v podcastu Moniky Kovářové.

Úterý 22. června
Richard Sobotka
Rožnovský spisovatel, novinář, publicista, nositel ocenění Cena města Rožnov pod Radhoštěm je člověkem, bez jehož přičinění a neúnavné práce by řada osudů, příběhů a epizod z historie i současnosti města a okolí upadla nenávratně v zapomnění. Nenechejme paměť vyhasnout. K poslechu zve Pavel Zajíc.

Úterý 29. června
Rožnovská alternativní hudební scéna –  Radek „Vaant“ Vantuch
Dan Stibor  si v šestém díle svého podcastu povídá se zpěvákem Radkem Vantuchem nejen o hudbě, ale i o fotografování, ekologii a dalších tématech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *