Pohlednice z Rumburku

Pohlednice z Rumburku.

Zatím co východní Moravu trápí úmorná letní vedra, Šluknovský výběžek, okolí Rumburku a  malebnou přírodní oblast Českého Švýcarska trápí bouřky a deště jako okrajovou část vodních přívalů a s tím spojených pohrom nad Německem.

O tom, jak to v okolí Rumburku v současnosti vypadá, přišla zpráva od přítele Hanise.
„Sice jsou stále ještě občas přeháňky, ale už nijak vážné. V minulých dnech byla

Horší to bylo s vodou v dolní části města Jiříkova a na severu Šluknovského výběžku, tam to odnesly některé usedlosti, hlavně komunikace. Z Dolní Poustevny byla, a stále ještě je, přerušena železniční doprava do saské Sebnitz a dál na Děčín. V Poustevně, Vilémově a v Dolních Mikulášovicích bylo vyplaveno docela dost lidí. V Mikulášovicích praskla navíc hráz rybníka, voda se prohnala údolím a brala, co mohla. řeka Mandava v Rumburku sice na hraně vylití, ale udržela se ve svém korytě. O šest kilometrů dál na severovýchod, kde ve Filipovském údolí má svou vilku náš syn Roman, tam byla situace s vodou na hraně a měli jsme o ně docela strach. Všechno dopadlo dobře, přestože bydlí téměř na břehu jedné větve řeky Sprévy a hned za zahradou má rybník, kterým říčka protéká. Rybník se sice naplnil, ale vydržel a nevylil se. I říčka odvedla hodně vody z filipovského údolí do německého Ebersbachu. Jen studánka, kterou má ve sklepě, se mu přeplnila, měl tam asi 20 cm vody, ale ponorné čerpadlo vše zvládlo. Běželo nepřetržitě víc než 24 hodin než přestala voda skrz studánku přitékat. Studánka ve sklepě je na něco dobrá, ale v případě povodně moc nepomůže. Na takovou vodu jsou už při každém větším dešti zvyklí.  Holt spodní voda se tam vždy protlačí!

O stavu vody tady na severu je to všechno, jen se ještě zmíním o jiné události.

Můj synovec Petr pracuje jako strojvedoucí a při jedné jízdě s osobním vlakem z Rumburku do Kolína, narazil v Debři u Mladé Boleslavy do stromu, který neudržely podmáčené kořeny. Strom se položil přes trať. Buk měl průměr kmene přes 50 cm a Petr do něj narazil přesně 90 kilometrovou rychlostí. Stačil jen naplno stáhnout rychlobrzdu a vrhnout se na zem pod ovládací pult. Vlak o hmotnosti 138 tun se řítil dál a zdemolovanou přídí tlačil před sebou i přeražený strom. Petr a cestující, mimo několika modřin, jsou v pořádku. Na čele řídící jednotky byla vyčíslena škoda přes půl milionu korun, ale celková škoda na ucelené jednotce přesáhne několik milionů korun. ČD má tyto jednotky jen pronajaté od Bundes bahn. Jsme rádi, že se Petrovi nic nestalo.

Z Rumburku, Šluknovského výběžku a Českého Švýcarska zdraví Hanis.“

Největší skalní most Pravčická brána z časů, kdy ještě byla přístupná stezka i v horní části.

(Foto archiv.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *