Alois Jirásek– spisovatel – 170 let od narození.

Alois Jirásek, český prozaik, dramatik a tvůrce historického realistického románu se narodil23. 8. 1851 v Hronově a zemřel 2. 3. 1930 v Praze.

Roku 1917 se podílel na vzniku Manifestu českých spisovatelů na podporu české samostatnosti. Svým dílem dovršil směrování české literatury 19. století k velkému historickému románu. Vytvořil rozsáhlé románové cykly z nejvýznamnějších období národních dějin: z husitství Mezi proudy, Proti všem, Bratrstvo, z období protireformace Temno, Psohlavci, z národního obrození F. L. Věk, U nás. Historickou objektivností, realističností a aktuálním vylíčením smyslu českých dějin přiblížil svá díla současníkům. Psal též novely s historickým zabarvením z maloměšťáckého života. Ze stejných uměleckých zdrojů jako tvorba románová vycházejí i jeho divadelní hry.

Alois Jirásek se narodil v Hronově v rodině drobného živnostníka. Vystudoval gymnázium a rozhodoval se mezi malířstvím a historií, zvolil studium na pražské filozofické fakultě. Po ukončení studií působil jako středoškolský profesor v Litomyšli. Později přesídlil do Prahy, kde vyučoval na gymnáziu a v této době napsal většinu svých velkých románů.

Po vzniku Československa byl zvolen do Národního shromáždění. V letech 1920-25 byl senátorem za pravicově orientovanou národní demokracii. Po roce 1925 se o politické dění přestal zajímat a stranil se veřejnosti. Alois Jirásek zemřel 12. 3. 1930 v Praze.

K padesátinám věnoval časopis Ilustrovaný svět v roce 1901 Aloisu Jiráskovi několik stran s upomínkou na jeho život a dílo.

V srpnu roku 2021 uplyne 170 let od narození v současnosti tohoto téměř zapomenutého českého spisovatele.

Upomínka 50 výročí narození Aloise Jiráska (převzato z Ilustrovaný svět I. ročník , rok 1901).

Hronov a rodný dům Aloise Jiráska v Hronově.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *