Bájné město Ču- chaj.

Kde hledat to bájné město, jehož název odkudsi zavála náhoda?  Voní horami a jim blízkých oblaků, nebo snad úrodnými rovinami, krajinou spoutanou věčným ledem, či snad mořem a roztroušenými ostrovy? Nezdálo se být možné, že by na kterékoliv mapě mohl být název takového místa uveden.  

Podařilo se ho objevit v jižní oblasti Číny, omývané Jihočínským mořem.

Město Ču-chaj se nachází na jižním pobřeží provincie Kuang-tung v deltě Perlové řeky. Jeho sousedy je na severozápadě Ťiang-men, na severu Čung-šan, na jihu Macao.

Nadmořská výška města Ču-chaj je pouhých 36 metrů. Město se rozkládá na 1653 km čtverečních, počet obyvatel přesahuje 1,5 milionu, takže hustota zalidnění je téměř 950 obyvatel na kilometr čtvereční.

Čím je město Ču-chaj, kromě výškových budov na pobřeží a malebných hor v okolí, ještě zajímavé?

Od roku 2018 je město Ču-chaj spojeno s Hongkongem a s Macaem 55 km dlouhým mostem Hongkong-Ču-chaj-Macao, vedeným přes deltu Perlové řeky.

Zajímavá je i historie mostu, jehož výstavba probíhala v letech 2009-2018. Most představuje pevné spojení přes několik mostů, podmořským tunelem a několik umělých ostrovů. Nešlo o nijak levnou investici, výstavba mostu přišla přibližně na 20 miliard dolarů. Díky mostu se doprava mezi městy zkrátila ze 3 hodin na pouhých 30 minut. Most usnadňuje dopravu v deltě Perlové řeky, kde se nachází 11 velkých měst s 68 miliony obyvatel.

Konstrukce mostu, na jehož stavbu bylo spotřebováno přes 400 000 tun oceli, má odolat zemětřesení o síle 8 stupňů, nárazu nákladní lodě či tajfunu.

Jsou nejrůznější zajímavá místa na světě, patří k nim i město Ču-chaj.

(Zdroj Internet.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *