Nová knížka Richarda Sobotka: „Toulky Beskydami 2“

V deseti kapitolách může čtenář v právě vydané knížce Richarda Sobotky „Toulky Beskydami 2“ putovat po beskydských horách, památkách, objevovat zapomenutá řemesla a setkávat se s pozoruhodnými lidmi.

Na zadní straně obálky Vydavatelství Víkend s.r.o. uvádí: „Velký milovník a znalec Beskyd Richard Sobotka  vypráví o půvabu zdejší krajiny, kráse dřevěných kostelíků, rozhleden a zámků, ale také jak se na nich slastně žilo, nebo kde hledat nejhezčí místo pro poslední odpočinutí. Seznámí vás i s dávno zapomenutými řemesly a pověstmi o podivuhodných a nadpřirozených silách, které horaly provázejí odnepaměti. Z bájných pokladů, které jsou v hornatých Beskydech dodnes podle pověstí ukryty, patří ale k nejcennějším samotné hory a lidé, kteří v nich žijí.“

Knížka, která volně navazuje na knižní titul „Toulky Beskydami – putování po známých a méně známých památkách a zajímavostech“, kterou Vydavatelství Víkend vydalo v roce 2016,  je k dostání ve všech knihkupectvích.

Několik průvodní h fotografií z knížky „Toulky Beskydami 2“.

Zuberská vyšívačka Marie Pyrchalová (uprostřed snímku).

 

 

 

 

 

V Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí se podnes tkají gobelíny stejnou technikou , jako za časů Rudolfa Schlattauera.

 

 

 

 

 

Josef Maceček (nar. 1938) z Horní Bečvy, ptáci vyřezaní v jeho dílně by vytvořili početnou ptačí farmu.

 

 

 

 

Sladká sbírka Jitky Šošolíkové z Valašského Meziříčí obsahuje víc než tisíc balených cukříků nejrozmanitějších druhů.

 

 

 

 

Lesní dělníci při stahování dřeva v lesích pod Radhoštěm.

 

 

 

 

 

Mistr promítač Alois Pecháček za 34 let v projekční kabině kina Panorama v Rožnově pod Radhoštěm absolvoval kolem 11 000 představení a shlédl téměř 2 500 filmů.

 

 

 

Rekonstrukce věže rožnovského kostela v roce 2007, pohled na lešení kolem neexistující věže.

 

 

 

Lysá hora vrchol, některé dny nelze jinak, než v úžase postát a rozhlížet se. Pohled z vrcholu Lysé hory na hřebeny Karpat, na horizontu se rýsují Vysoké Tatry.

 

 

Setkání v někdejším Lázeňském parku připomíná zaniklé lázeňství v Rožnově pod Radhoštěm.

 

 

 

 

Mařenčina studánka na frenštátských Horečkách upomíná „Frenštátského slavíka“, básníka Josefa Kaluse.
Frenštátský básník Josef Kalus rád navštěvoval Mařenčinu studánku.

 

 

 

 

 

Studánka na Dolní Bečvě u Sovníku na úpatí Radhoště evokuje recitovat verše J. V. Sládka „Lesní studána“. Ke studánce U sovníku chodí pít ptáci a laně a v noci se v ní zrcadli hvězdy.

 

 

 

 

 

 

Dnes „starý“ rožnovský hřbitov na Prochodné. Místo, kde byl na současné „starém“ rožnovském hřbitově pochován 12. 4. 1897 Jiří Kramoliš, obecní chudý a pohrabáč.

 

 

 

Původně dřevěný kostelík sv. Mikuláše v Tiché byl postaven roku 1510. Při požáru v roce 1964 kostelík zcela vyhořel.  V roce 1976 byl na stejném místě postaven kostel zděný.

 

 

 

 

 

 

 

Javorový je snadno dostupný lanovkou. Z vrcholu Javorového jsou pěkné výhledy na Vendryni, Bystřici nad Olší, Nýdek, Třinec a osady v podhůří.

 

 

 

Radhošť patří k nejnavštěvovanějším vrcholům Moravskoslezských Beskyd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *