TKA Rožnov pod Radhoštěm – kulturní pořady na září 2021.

Sobota 4. září 2021 od 20:00 • hudební klub Vrátnice

KUF, STERN, FE-RAD
Mišmaš stylů berlínské kapely od hip hopu přes funk po D’n’B vše s jazzovým základem a silným elektronickým zvukem.
Z domácí scény je podpoří Stern, kteří kombinují ve své hudbě folk, country a punk a ačkoli to může vypadat neslučitelně, dohromady s originálním hlasovým projevem zpěváka Brouka to má své kouzlo a drajv.
Vystoupí rovněž neúnavný vsetínský hudební hledač Ferák v duu s Radimem Hyklem.
Vstupné 150 Kč pouze na místě.Více informací: https://www.vratnice.com/program/2021/09/kuf-stern-fe-rad

 Pátek 10. září 2021 od 17:00 • hudební klub Vrátnice a přilehlé prostory.
Valašské zkušebny 5
Dnes už tradiční přehlídka místních hudebních spolků se uskuteční na „tesláckém“ náměstí a v přilehlém klubu Vrátnice. Letos zahrají MED2D, Perly sviním, Backfliping Dog, Spytihněv, Národní divadlo, Extaaze  a vzácným hostem budou Už jsme doma. Časový harmonogram bude upřeněn cca týden před akcí.
Vstupné 100 Kč. Předprodej od 24. 8. 2021 v kanceláři T klubu, TIC  nebo online.
Akce proběhne dle platných hygienických opatření.

Už jsme doma
Jak v České republice, tak v zahraničí není podobná hudba, jakou UJD hraje, k nalezení. Je divoká, naléhavá, zároveň kompozičně náročná, do detailu propracovaná s nadčasovými texty. Typický je zvuk trubky, sbory, neuvěřitelné tempo a živá vystoupení, která oplývají silnou energií. Snad i proto jejich publikum s nimi nestárne.
Ač se pro neznalce může zdát jejich hudba chaotická, náhodně poskládaná či improvizovaná, opak je pravdou. V jejich hudbě záleží na každém tónu, detailu, na kázni kapely a podobně jako v symfonickém orchestru hrají muzikanti podle partitury. Nedílným rukopisem kapely je i vizuální stránka, kterou obstarává výtvarník a nehrající člen Martin Velíšek.
Kapela Už jsme doma vznikla v Teplicích v roce 1985. Na české scéně patřili a patří do rodiny skupin jako Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk či Krásné nové stroje. Před Listopadem byli totalitním systémem dotlačeni téměř do ilegality, víceméně bez možnosti legálně hrát na veřejnosti nebo nahrávat desky. Po Listopadu však záhy pronikli především díky své sofistikované originalitě, píli a vůli, do evropských klubů a vzápětí až na severoamerický kontinent a do Japonska, kde slavili a stále slaví úspěch při pravidelném koncertování.
Kapela často podniká výpravy do dalších oblastí umění – hudba k animovaným filmům (večerníček Krysáci; Fimfárum – za hudbu byl Míra Wanek nominován na Českého lva), divadlu (Ex-divadlo Zvolen, Minor, atd.).
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/valasske-zkusebny-5

Úterý 14. září 2021 v 19:00 • Janíkova stodola.
Rukojmí bez rizika
Francouzská komedie s kriminální příchutí. Pytel uloupených peněz dokáže oživit i sebevraha.
Marc je ženami obdivovaný spisovatel, ale delší dobu již nemá o čem psát. Usoudí, že se nachází v bezvýchodné životní situaci a rozhodne se spáchat sebevraždu. Překvapí ho letitý přítel Luc, který se už také kdysi pokusil zabít, když ho opustila žena, a teď chce učinit totéž, protože se k němu vrátila.
Sebevražedné plány jim překazí trojice prchajících amatérských lupičů s pytlem plným peněz. Vtrhnou do bytu, sebevrahy si vezmou za rukojmí a vyhrožují, že je zabijí. Přestože je to právě to, co si Marc s Lucem nejvíce přejí, při pohledu na plný pytel bankovek dostávají znovu chuť do života. Tvůrčí fantazie se Marcovi vrací právě včas. Lupičské trio potřebuje plán a za dveřmi je policie. Máte se na co těšit.
Autor: Alain Reynaud-Fourton
Překlad: Jiří Žák
Režie: Jan Novák
Hrají: Václav Vydra, Jan Šťastný / Svatopluk Skopal, Jana Boušková / Jana Malá / Marcela Peňázová, Martin Zahálka / Matin Davídek, Lenka Zahradnická / Barbora Šťastná / Kateřina Petrová, František Skopal / Martin Zahálka ml.​
Vstupné s místenkou, přízemí: 430 Kč, balkon: 410 Kč.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/rukojmi-bez-rizika

Čtvrtek 16. září 2021 v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Duende
Kapela Duende osciluje od latinsko-americké hudby a flamenca přes fusion až po jazz-popové skladby. Jejich tři studiová alba jsou důkazem velkého autorsko-interpretačního rozpětí a jsou opřena o výrazné osobnosti současné hudební scény.  Autorem hudby je kytarista Tomislav Zvardoň, který si přizval ke spolupráci v Duende peruánské hudebníky Carlo Zegarru a Vlado Ulricha, jež tvoří kompaktní celek, doplněný ještě o pianistu Kryštofa Pobořila a baskytaristu Jaroslava Janka. Výsledný zvuk je podpořen osobitým pěveckým výrazem zpěvačky Veroniky Diamantové. Duende oslovuje posluchače nejen skvělou interpretací vlastních písní a hravostí v improvizacích, ale především nezaměnitelným zvukem i pestrým repertoárem. Aktuálním albem je nahrávka ,,Garden of me“ jež vyšla na labelu Warner music v roce 2017.
Sestava: Tomislav Zvardoň, kytara; Carlo Zegarra, perkuse; Veronika Diamantová, zpěv; Kryštof Pobořil, piano; Jaroslav Janek, basa
Akce probíhá v rámci cyklu koncertů Blues & Jazz notes, který během roku 2021 představí v klubu Vrátnice hudebníky žánrů blues a jazz. Tuto série pěti eventů podpořilo finanční dotací Ministerstvo kultury.
Vstupné 250 Kč. Předprodej od 10. 8. 2021 (8:30) v kanceláři T klubu, TIC  nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/duende

Pátek 17. září 2021 od 19:00 • hudební klub Vrátnice
InnoxiaCorpora, Aran Satan, AntisocialSkills
„Na počátku byl punk. A taky slovo. A punk odjakživa potřebuje slova, který jsou namířený přímo k cíli, jinak není úplnej. A je úplně jedno, jakou mají slova formu. Rožnovský legendy v přímým propletení všech údů se Satanem. Obě strany mince mají co říct, tak poslouchejte. Split je posvátnej, na věky věků.“
Takto vydavatelství Silver Rocketannoncovalo vydání společné desky InnoxiaCorpora / Aran Satan „Stigma“. Spojení, které se právě ve Vrátnici aktivovalo zpečetíme společným koncertem. A přidáme ještě jednu hardcore lahůdku – v Praze usazenou slovenskou formaci AntisocialSkills.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/innoxia-corpora-aran-satan-antisocial-skills

Úterý 21. září 2021 v 19:00 • kino Panorama
Jiří Kolbaba: Norsko – oslava přírody
Norské království je mimořádně přitažlivou zemí na Skandinávském poloostrově. Země je pětkrát větší než Česko a nabízí každému velké množství nevšedních zážitků, pocitů a dojmů. Projedeme ji celou od jižního Kristiansandu, přes Stavanger, inspirativní Oslo, kouzelný Bergen, fotogenický Ålesund, Bodø, Tromsø až na Nordkapp. Součástí výletu jsou i pohádkové Lofoty a syrové Špicberky.
Vstupenky zakoupené na všechny předchozí termíny zůstávají v platnosti i na tuto přednášku.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/jiri-kolbaba-norsko-oslava-prirody

Středa 22. září 2021 v 15:00 • obřadní síň Městského úřadu
ročník soutěže Kvetoucí město
T klub – kulturní agentura, ČSŽ – spolek rožnovských žen, ve spolupráci s SBD a městem Rožnov p. R. pod záštitou starosty města Radima Holiše Vás zve na slavnostní vyhodnocení a předání cen.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/15-rocnik-souteze-kvetouci-mesto

Pátek 24. září od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Amelie Siba, Billow
Koncert z cyklu Ženy v hudbě představí mladou talentovanou písničkářku z Prahy Amelii Siba a původem z veselí n/M, tříčlennou kapelu Billow, která prezentuje atmosférický dreampop který by se dal přirovnat k tvorbě starých kapel vydavatelství 4AD jako byli Cocteautwins či deadCandance.

Pondělí 27. září 2021 ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
AF BAND
Jako utržení z řetězu. S takovým nadšením budou hrát muzikanti, které znáte z jiných kapel nebo ZUŠky. V jejich podání uslyšíte světové hity poprockove hudební scény převážně z 80. a 90. let.
Sestava: Adam Fuska, Tomáš Fábry, Jiří Růčka, Vašek Hudeček, Ondřej Růčka
Vstupné v předprodeji 120 Kč v den koncertu 150 Kč. Předprodej od 7. 9. 2021 od 8:30 v kanceláři T klubu, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/af-band

Úterý 28. září v 15:00 • Janíkova stodola
„Jsme stále mladí“ – Láskyplná opereta aneb opereta plná lásky
Národní muzeum v přírodě ve spolupráci s T klubem – kulturní agenturou pod záštitou místostarosty Jana Kučery uvádí pořad ke Dni seniorů „Jsme stále mladí“.
Zveme Vás na odpoledne s nestárnoucími melodiemi klasické i lidové operety a muzikálu, proložené vtipnými dialogy a scénkami. To vše v divadelní dekoraci, kostýmech a pěvecky a choreograficky provedených árií, duet a sborových čísel vám nabídnou členové opery a operety Moravského divadla Olomouc.
Hrají: Ivo Melkus, Jindřich Suk, Michaela Dvořáková, Petra Zindler.
Bez vstupného. Vstup na akci bude možný pouze brankou u Janíkovy stodoly z parku od Bečvy.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/09/jsme-stale-mladi-laskyplna-opereta-aneb-opereta-plna-lasky

Neděle 1. srpna až čtvrtek 30. září 2021 – Společenský dům, sál
Výstava • Ozvěny signálů z neznáma / Český komiks 1922 – 2021
T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm si vás dovolují pozvat na výstavu do znovuotevřeného Společenského domu.
Český komiks chytil na počátku třetího tisíciletí nový dech. Nové autorské generace navazují kontakty se světovým děním, reagují na nejnovější trendy a v domácím kontextu snad téměř poprvé skutečně svobodně tvoří, nesvazovány restriktivními příkazy cenzury ani kulturním a společenským odmítáním. Zároveň se komiksu stále úspěšněji daří rozrušovat stereotypní představy, které jej vždy spojovaly jen s dětem určeným, popřípadě brakově-triviálním čtením na ukrácení volné chvíle. Spolu s tím, jak český komiks nabývá na sebedůvěře (a sebeúctě), probíhá také postupné prozkoumávání těch slavnějších, i těch méně proslulých období jeho dějin.
„Ozvěny Signálů z neznáma“ navazují na výstavu představenou před deseti lety v Brně, Praze a Pardubicích a mapování stavu českého komiksu rozšiřují o prezentaci nových forem a přístupů, které se mezitím na domácí scéně objevily. Výstava je členěna do sedmi tematických celků. Těšit se můžete na ukázky více než 70 děl. Mimo jiné na práce Josefa Lady, Ondřeje Sekory, Káji Saudka, legendární Rychlé šípy a Čtyřlístek, dobrodružné příběhy, science fiction, komiksové časopisy i práce současných autorů. Kurátory výstavy jsou Tomáš Prokůpek a Pavel Kořínek.
Otevírací doba:
SRPEN: pondělí – neděle: 10:00 – 18:00 hodin
ZÁŘÍ: středa – neděle: 13:00 – 18:00 hodin (školy dle domluvy)
Vstupné:
dospělí: 80 Kč
děti, studenti, důchodci: 50 Kč
děti do 6 let zdarma
Více informací: https://www.tka.cz/program/2021/08/ozveny-signalu-z-neznama

Čtvrtek 17. června až čtvrtek 30. září 2021 • městský park
Výstava • Jan Hendrych / Divadelní figura
T klub – kulturní agentura ve spolupráci s městem Rožnov pod Radhoštěm si vás dovolují pozvat na výstavu do městského parku.
Jan Hendrych (nar. 1936) náleží k nejvýraznějším českým sochařům druhé poloviny 20. století a současnosti. Dlouhodobě vedl Ateliér figurálního sochařství a medaile na pražské Akademii výtvarných umění, a právě lidská postava je charakteristická i pro jeho současnou uměleckou práci. Soubor soch pro rožnovský městský park tvoří betonové figury inspirované běžnými výjevy z civilního světa, antickými mýty, ale také křesťanskými legendami. Převažuje v nich Hendrychovo typické plastické tvarosloví ovlivněné dramatickou barokní formou a romantickým viděním světa. Expresivní plastické naddimenzování a tvarové deformace figur vypovídají o schopnosti suverénní modelace a současně otevírají skrze specifickou kombinaci humoru i smutku velkorysý prostor přímé lidskosti.
Volně přístupné, bez vstupného.
Více zde: https://www.tka.cz/program/2021/06/jan-hendrych-divadelni-figura

PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty
Úterý 7. září / Tomáš Prokůpek
Úterý 14. září / Alternativní hudba #6
Úterý 21. září / Ludmila Vašková
Úterý 28. září / Karel Janča

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *