Devadesát let od první rekonstrukce Zvoničky na Pustevnách.

Původní zvonička na Pustevnách stála od srpna 1899 a vydržela jen do roku 1931. Nepodařilo se zjistit proč vlastně byla demontována, jestli po zásahu blesku, nebo už byla v tak špatném stavu. Rychlost s jakou byla postavena naznačuje, že mohlo být použito dřevo mokré, poškozené hnilobou.

Stavbu provedla roku 1931 firma Kolář a Rudý z Moravské Ostravy pod vedením tesařského mistra Františka Nevrlého z Podolí.

Šindel na střeše zvoničky opravoval v šedesátých letech 20. století Karel Marek z Nového Hrozenkova. Při tom objevil v prostoru mezi trámy pod dřevěným křížem záznam z 9. září 1931, pořízený strážmistrem Ondřejem Krylem z Prostřední Bečvy: „Občané, až budete číst tyto řádky, vzpomeňte si na nás, kteří jsme žili v nynější době. Žijeme nyní ve velmi nejisté době, kdy život lidský nestojí za mnoho a kdy nemáme nic dobrého k očekávání...“ Dále přeje potomkům užívat hory ku prospěchu zdraví a vypít na památku svých předků porci plzeňského, pokud na to budou mít. Pisatel se raduje, že práce na dokončení zvoničky úspěšně pokračují. Obnovená zvonička měla hlásat turistům, jak krásně je v Beskydech – neprší-li.

Poslední generální oprava Zvoničky na Pustevnách proběhla roku 1997 podle původní dokumentace Dušana Jurkoviče.

Historickou zvoničku na Pustevnách  spravuje spolu s dřevěnými skvosty Libušínem a Maměnkou Valašské muzeum v přírodě.

Pustevny. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *