Poslední letní ráno roku 2021.

Magické ráno 21. 9. 21. posledního letního dne roku 2021 (21. září 2021) bylo ve znamení měsíčního úplňku a teploty pouhých 3,8 st. C.

Od prvé vteřiny 01:00:00 zítřejšího dne už se ke slovu přihlásí čarovný malíř – Podzim. Říká se, že přijíždí na strakatém koni a pro malíře krajináře nastanou utěšené chvíle. Závěje barev a padajícího listí je mámení, pro které zapomeneme žehrat, že léto i přes nejúspornější oblečky bylo příliš horké, a začneme přivykat chladu.

Podzim je pěkný komediant. Kromě barevného pláště potěší také babím létem. Na zkoušku pak sněhovými vločkami, které se někdy nahrnou do hor už v měsíci říjnu. Pak 11. listopadu nechá přicválat Martina na bílém koni. A 6. prosince potěší vousatým Mikulášem především děti, užaslé nad andělem s opravdovými křídly a vyděšené rohatým čertem s řinčícím řetězem.

Tou dobou si i přes sněhové závěje pořád ještě otěže roční doby si podrží Podzim, ale ne na dlouho, už 21. prosince předá vládu paní Zimě. Ta potěší Vánocemi a poškádlí Silvestrem. Vzápětí nás na Nový rok nechá hádat, jestli bude dobrý, lepší než ten minulý, nebo jak to s ním bude.

Poslední letní ráno roku 2021 bylo v Rožnově pod Radhoštěm pořád ještě trochu ospalé, ale už natěšené, co nový den přinese.

Jaké bylo?

Ulice Boženy Němcové a někdejší rezidence sourozenců Jaroňkových  v Čechově ulice. 

Palackého ulice. Vpravo dům prvního rožnovského starosty Michala Jurajdy, vlevo někdejší městská poliklinika (dnes Orthes). Následující snímek „Štefanka“, původně ubytovna, pak škola, nyní budova Městského úřadu.

Někdejší Lázeňský (dnes Společenský) dům a dolní část městského (dříve lázeňského) parku.

Masarykovo náměstí s radnicí a pohled do Nádražní ulice s historickými budovami.

Bayerova ulice s budovami městského úřadu a lékárnou. JZ obchvat s výhledem na rožnovský kostel.

Západní část Masarykova náměstí se sochou sv. Jana Křtitele. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *