Veselský kostelíček – 200 let od jeho vysvěcení.

Nejstarší zprávy o Veselé pocházejí z r. 1376.
Původní kostel, zasvěcený sv. Martinovi, stál údajně před rokem 1396 poblíž Stříteže v místě zvaném na Kostelisku. K faře Veselské tehdy náležela také Střítež a Hrachovec.

Se stavbou nového dřevěného kostela s věží bylo započato v červnu 1728, po vysvěcení následujícího roku a stal se filiálním kostelem rožnovské fary. Sloužil téměř sto let, byl již velmi sešlý, proto bylo rozhodnuto starý dřevěný kostel rozebrat a vystavět na jeho místě nový zděný kostel.

Od té doby byl kostel renovovám v letech 1820, 1869 a 1965, jak je zaznamenáno nad vstupními dveřmi. V posledních letech se o jeho záchranu zasloužil P. Jiří Polášek (1. 9. 2011 jmenovaný jako duchovní správce zašovské farnosti), který již předešlé dva roky o opravu veselského kostela usiloval.

Kostel sv. Martina ve Veselé je zapsaný do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.

Dne 3. září 2021 uplynulo od posvěcení kostela sv. Martina 200 let,

Charakteristická je pro Veselou písnička: „Ten veselský kostelíček, kolem něho hustý les…“ Až donedávna kostel skutečně skrývaly staleté lípy a okolní les. V současnosti po rekonstrukci kostela, farní budovy, hřbitova, přístupového schodiště a aleje, je veselský kostelíček zdaleka viditelný.

Text a foto © Richard Sobotka

Foto náhled © Jakub Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *