Kostel svaté Zdislavy na Prostřední Bečvě byl postavený a vysvěcený před 20. roky.

Obec Prostřední Bečva se nachází 8 km východně od Rožnova pod Radhoštěm. Domy se jen z malé části rozkládají kolem řeky Bečvy, většina obydlí je roztroušena v horských údolích a na stráních Radhošťského masivu.

Nejvyšším bodem obecního katastru je Čertův mlýn (1 206 m n. m.), který spolu s Pustevnami tvoří severní hranici obce. Jižní hranicí je úpatí solanecké Kyvňačky a hutiské Poskly.

Jako samostatná obec se Prostřední Bečva ustavila počátkem 18. století. Název Prostřední Bečva („Mitter Betswa“) se objevuje až roku 1717.

Interiér kostela Sv. Zdislavy na Prostřední Bečvě.

Vzhledem ke své rozloze byla Prostřední Bečva přifařena na Horní Bečvu i do Rožnova, po výstavbě kostela na Hutisku i tam. Prostřední Bečva je jednou z mála obcí, která neměla svůj kostel a hřbitov. Tento stav trval až do 14. července 2001, kdy byl na Prostřední Bečvě postaven a vysvěcen kostel sv. Zdislavy. Hřbitov nad kostelem pak v roce 2002.

O vybudování hřbitova v prostoru nad kostelem se v letech 2001-2002 zasloužil tehdejší místostarosta obce pan František Bil (1943-2002), rodák z Prostřední Bečvy.

František Bil pracoval jako strojní zámečník v OSP Valašské Meziříčí, později učil na podnikovém učilišti. Jako místostarosta obecního úřadu působil na Prostřední Bečvě v letech 1998-2002.

František Bil patřil k těm, kteří se zasloužili o stavbu kostela Sv. Zdislavy na Prostřední Bečvě roku 2001, také o vysvěcení zvonů 30. 6. 2001 a vysvěcení kostela 14. 7. 2001.

Zasloužil se také o vybudování hřbitova na Prostřední Bečvě u kostela (dříve žádný hřbitov na Prostřední Bečvě nebyl, pohřbívalo se na Hutisku nebo Horní Bečvě). Nový hřbitov byl dostavěn roku 2002 a v prosinci téhož roku byl zprovozněn.

Prvým pohřbeným byl 30. 12. 2002 František Bil, který předčasně zemřel ve věku 59 let.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *