Silvestr 2021 – liga humoru a smíchu.

Celý rok pokaždé netrpělivě čekáme na ten den plný nevázanosti, smíchu, úsměvných pletich a zlomyslných nápadů.

Konečně nastal poslední den úmorného starého roku, plného nepřívětivosti, zášti, nevraživosti, zloby, pomluv, nepravd a lží, a s nadějí očekáváme rok Nový, neotřelý, plný nových myšlenek a nápadů, činorodosti a vzájemné spolupráce pro lepší společné dílo.

Ovšem – neradujme se předčasně a kroťme naděje, protože i Nový rok, ostatně jako každý rok, je také jen „člověk“ a jako takový je obdařený vším dobrým i špatným, jak je to v povaze každého z lidí.

Poslední den v roce – Silvestr – má své jméno po Silvestru I., papeži a vyznavači víry, který byl Říman, syn Rufina a Justiny, a hájil záležitosti církve až do své smrti 31. prosince roku 335.

Pro většinu současníků je na počátku 3. tisíciletí den, označený v kalendáři jako Silvestr, spíš synonymem nevázané legrace, vtípků a zlomyslností na úkor druhých, zkrátka humoru bez hranic.

K dobru lze dát úsměvnou příhodu J. H-ška a jeho padajících kalhot, který si sice nezapomněl vzít kšandy, ale zapomněl si zmíněné šráky připnout na kalhoty. Nebo příběh madam F. C. Qvendolíny C-dilové, díky které naprosto bezuzdně prosperovala jedna nejmenovaná krejčovská firma, neboť cokoliv pro zmíněnou kyprou madam ušila, jakmile tato vyšla na veřejnost, okamžitě z ní všechny textilní kreace padaly. Může to být příběh hloupého vola (pozn. kastrovaný samec – býk – skotu domácího), ačkoliv zapřažen do čela povozu stále zůstává jen volem. Nebo příběh naopak chytré krávy, která obdarovala mlékem jen svou oblíbenou dojičku, ostatní si o mléčném produktu mohly nechat jen zdát.

Dlouhá historie nedokázala vymyslet tolik humorných produktů, co účastníci silvestrovského mejdanu za těch několik hodin do půlnočního úderu.

Jakpak to asi bude tentokrát? Možná neprohádáme, že ligu silvestrovského humoru a smíchu s velkým náskokem vyhraje ta nepatrná bestie Covid, která před každého rozjásaného hosta položí letáček, opatřený textem: „Z důvodu šíření virusu Covid neopouštějte domov, pokud to není závažně nutné, raději oslovte své blízké nebo využijte nabízených služeb. Nikam osobně nechoďte. Při nevolnosti volejte svému praktickému lékaři a vyčkejte na další pokyny.“

Výsledek legrácek bestie bez hranic Covid k datu 21. prosince 2021 byl celosvětově: 5 411 759 úmrtí.

Celkem slušně se ta nepatrná mrška rozparádila a ještě nedozněla její předchozí módní vlna, už kombinuje další varianty.

Proti takovým legráckám je člověčí humor věru jen slabý odvar.

Pak těžko říct, jestli starý rok zatracovat a nový očekávat s nadějí, nebo starý rok i se všemi nedokonalostmi chválit a nový raději předem postavit na pranýř.

Co asi by poradil svatý Silvestr pesimistům i vožungrům? Bude líp, jen nevíme kdy.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *