DUBEN

Apríl. Bláznivý měsíc. Hned sněží, hned svítí slunce. Říká se, že Do Jiří kleštěmi trávu nevytáhneš, po Jiřím kladívkem nezatlučeš.

Duben – Indiánský měsíc trávy.

 

Pranostiky na duben.

Mokrý duben přislibuje dobrou sklizeň. Duben má dáti máji půl listu. Duben chladný, deštivý – úroda nás navštíví. Jiří i Marek mrazem nás zalek. Duben, apríl popleten, mráz si chystá na květen. Duben hojný vodou, říjen pivem. Sníh dubnový jako mrva pohnojí. Bouřky v dubnu zvěstují mokré léto. Na Velikonoce jasno – bude laciné máslo. Co duben zazelená, květen mu spálí. Na svatého Vojtěcha v poli samá potěcha.

Znamení býka – planeta pro narozené od 21. dubna do 21. května. Typickou vlastností lidí v tomto čase narozených je prý jejich umíněnost, tvrdohlavost a nestálost, ale mají pevnou a vytrvalou vůli.

 

Měsíční kámen pro měsíc duben je diamant, symbolizuje nevinnost. Diamanty představují čistý krystalovaný uhlík, nejtvrdší přírodní látku. Největší diamanty jsou v jižní Africe. Nejcennější jsou bezbarvé.

Duben – bláznivý  měsíc. Neví, jestli se vrtnout zpátky do zimy, nebo se už trochu napít léta. Chvílemi se nad hlavou rozjasňuje obloha, zároveň padá sníh! Avšak nesuďme tento vrtkavý měsíc příkře, neboť: Sníh dubnový, jako mrva pohnojí.

Pokud jde o to, ať si dáváme sebevíc pozor, nakonec nás vždycky někdo aprílem vyvede. Všechno pak vynahradí Velikonoce, pohyblivý svátek jara, ovšem pokud se, jako je tomu letos, zatoulá až do měsíce dubna.

Slunce, když se po ránu vyhoupne nad obzor, má barevný závoj žluté a zlaté, jiskří a oslňuje tak silně, až mléčně zastíní povětří.

Tu samou barvu má voda, jen s lehounkým nádechem zeleně, jako by se prameny z tajícího sněhu sytily v horách barvou jehličí.

Duben je měsícem trávy. Hospodaří s ní však na dvě strany, hned její růst hatí mráz, pak zase teplé sluneční paprsky popichují pospíchat. Však není v dubnu větší rozkoše, než usednout do mladé trávy.

Koho by u srdce nechytil pohled na mladé listy, svěže zelené, jimiž se odějí nedočkavé keře? Jsou předzvěstí zelené invaze, kdy jaro během několika hodin oblékne louky, břehy potoků a řek, keře i stromy.

Poblázněný vítr se hned lísá k vlnkám běžící vody, hned krade komínům kouř a rozmetá jej po probouzejících se zahradách.

Malé klenoty alpínek zazáří v dubnu jasnými barvami. Ladí oči i duši pro okamžik, kdy se louky a meze, kdejaký břeh potoka rozsvítí mladými květy.

Duben je také měsíc zpěvný. Kos na špičce smrku dokáže rozezvučet celé údolí. Kropenatý drozd rachotí. Také pěnkavy zpívají do roztržení hrdla.

Duben je měsícem lákání, dovádění, svádění. Na skrytém a bezpečném místě už pěnice započala se stavbou hnízda, v něm se co nevidět rozvine budoucí život.

Přes všecku nádheru jara mějme na paměti: Březen za kamna vlezem. – Duben, ještě tam budem.

Jenže kdo by odolal nevyjít alespoň na zahrádku, na dvorek, nebýt při tom, když se odehrává zázrak obnovy života?

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *