Dřevěná historie.

Zakladatelem šindelářů ve Velkých Karlovicích byl Ludvík Holčák (1913–1981) z Velkých Karlovic–Podťatého. Vyráběl šindele nejprve jako soukromník, od roku 1956 vytvořil skupinu památkářů, která opravovala hrady, zámky, kostely, mlýny a jiné památkové objekty. Působili po celé republice.

Vzpomínky na zakládající pracovníky šindelové výroby ve Velkých Karlovicích od roku 1952 po současnost zaznamenal a v roce 2022 vydal knižně podtitulem „Šindeláři z Velkých Karlovic, ze vzpomínek Ludvíka Dorňáka“, pan Ludvík Dorňák (nar. 1951), který působil jako vedoucí firmy Šindele, jediné u nás na ručně štípané šindele.

Šindeláři z Velkých Karlovic byli známí po celé republice a není snad historického objektu, na kterém by nepracovali. Působili také v zahraničí.

Autor Ludvík Dorňák v knize zaznamenal nejen historii šindelářství, místa kde všude pracovali, ale také staré zakládající šindeláře. Nejstarším byl snad Ludvík Kořistka (1896–1977) z Velkých Karlovic–Bukoriška. V knize jsou uvedeny fotografie opravovaných objektů, ale také novinové články o práci karlovických šindelářů.

Na závěr autor poznamenal: „Tak to bylo všechno, co jsem vám chtěl o výrobě ručně štípaného šindele a šindelářích z Velkých Karlovic povědět a také zavzpomínat. Byli tu staří šindeláři, kteří už nejsou mezi námi a zaslouží si vzpomínku a pozornost, aby se o nich vědělo. Myslím, že si to zaslouží.“

Na vydání zajímavé fotoknihy „Šindeláři z Velkých Karlovic, ze vzpomínek Ludvíka Dorňáka“, se podílely obce Velké Karlovice a Hutisko-Solanec. Kniha byla vydána ve Velkých Karlovicích roku 2022.

Zakladatel šindelářské tradice Ludvík Holčák a nejstarší šindelář Ludvík Kořistka. 

Ludvik Dorňák při strouhání šindele a při sestavování knížky o šindelářích a výrově šindelů.

Štramberská Trúba je jedním z mnoha objektů, na kterém karlovičtí šindeláři pracovali, a závěrečné slovo autora knihy „Šindeláři z Velkých Karlovic, ze vzpomínek  Ludvíka Dorňáka.“

Zdroj: Ludvík Dorňák: „Šindeláři z Velkých Karlovic“.
Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *