Výprava na vrch Helštýn u Valašského Meziříčí.

Je čas oprášit turistické boty a vypravit se na jarní vycházku.

Pro jarní turistiku, kdy na severních svazích hor se ještě drží poslední sníh, můžeme zvolit nenáročný výlet na 385 m vysoké nepřehlédnutelné návrší Helštýn, které se nachází severovýchodně od Valašského Meziříčí a západně od obce Krhová.

Uprostřed kruhu lip (ty nejmohutnější mají obvod kmenů od 310 cm do 600 cm a jsou od roku 2004 prohlášeny za památné stromy), je asi 8 m vysoká kamenná mohyla, vybudovaná v roce 1948 jako památník obětem první a druhé světové války. Na východním okraji kruhu je vybudována nízká zídka. Z tohoto vyvýšeného místa je výhled na město Valašské Meziříčí, Vsetínské a Hostýnské vrchy, opačným směrem pak na Jehličnou, Hrachovec a celou Rožnovskou brázdu, lemovanou za Rožnovem hřebeny horského masivu Moravskoslezských Beskyd.

K místu sice nevede značená turistická cesta, ale je poměrně snadno dostupné pěšky, případně i automobilem přístupovou cestou lemovanou stromořadím.

Místo se původně nazývalo „U kaštýla“, od počátku 19. stol. pro krásný rozhled je nazváno „Helštýn“ (Hellstein), či „Belvedere“. Podle názvu „Kaštýl“ zřejmě zde ve středověku stával hrádek krasenského statku, nebo vojenská pevnůstka (hlídkové stanoviště). V místě byly učiněny také archeologické nálezy. Nacházelo se zde i pravěké sídlo lovců, byly nalezeny hroby s popelnicemi z let 500 – 200 př. n. l., nádoby v žárových hrobech, keramika, perličky, náramky, kroužky, část oštěpu a bronzový náramek.

Turisticky lze výpravu zajímavého místa na Helštýn propojit po žlutém značení přes Krhovou, Jehličnou a Kulíšek s výstupem na hřeben Veřovických vrchů, který nabízí nenáročnou turistiku z řadou zajímavých míst s pěknými výhledy do širokého okolí.

 

Z kamenné zídky na vrchu Helštýn je neopakovatelný výhled na Rožnovskou brázdu s hřebeny Beskyd na obzoru.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *