Vaškova hospoda – originální stavba měšťanského domu z rožnovského náměstí.

Téměř sto let se může Valašské muzeum v přírodě pochlubit originální stavbou jednoho z nejstarších měšťanských domů z rožnovského náměstí – Vaškovy hospody.

Je to měšťanský poschoďový roubený dům s velkou hostinskou místností. V ní je krytá nálevna a také vyvýšený „fojtovský stůl“. Objekt představuje styl měšťanského stavitelství ze 16. století. Věrohodné zprávy o Vaškově hospodě však pocházejí až z počátku 17. století. Jedná se o nejstarší stavbu ve Valašském muzeu v přírodě.

Roku 1869 je jako šenkéřka uvedena vdova po Josefu Vaškovi, bylo jí 39 let. V té době hospoda nabízela tvarůžky, občas guláš, pivo a zednickou kořalku. Vdova šenkéřka najala zkušenou kuchařku Barboru Vránovou a nabídla lázeňským hostům pestrý jídelníček.

O tom, že byla Vaškova hospoda oblíbená štamgasty svědčí i to, že tam chlapi propíjeli a prohrávali v kartách svá pole i majetky.

V hospodě se slavily především křtiny, někdy svatby, a vypráví se, že tehdejší hostinská paní Kateřina byla velice přejná. Každá nevěsta, která v hospodě slavila svatbu, dostala od ní čepec a každé dítě ke křtu čepeček. Když byly odvody svobodných mládenců na vojnu bylo  U Vašků veselo, ověnčení rekruti v hospodě pili a ženské pod podsínkem plakaly.

Ve Vaškově hospodě se také zapíjeli nebožtíci. Obyvatelé Dolních Pasek je nosili na nosítkách do kostela na výkrop, aby farář nemusel pěšky kamsi do hor a zase zpátky. Na cestě ke kostelu byla Vaškova hospoda příhodným místem k zastávce na občerstvení. Máry s nebožtíkem postavili na podsínek, aby nezavazely na cestě, a kolikrát se občerstvovali déle, než bylo zdrávo.

Vaškova hospoda byla do Valašského muzea přenesena z rožnovského náměstí v letech 1927-1928. Po převozu do muzea získala název „Valašská hospoda“. Ta si po dnešní dny uchovala nejpůsobivější hostinské interiéry u nás. Dávno se tu nepije „bílá“ a sousedé nemají očíslovanou sklenici, i tak Valašská hospoda slouží pohostinským účelům do dnešních dnů.

Přestěhování hospody z rožnovského náměstí do Valašského muzea zaznamenal spisovatel a kronikář Čeněk Kramoliš: „Roku 1928 stará hospoda U Vašků převezena do Valašského muzea v přírodě a po vystavení celé kolonie staveb ohraničena plotem.

Čeněk Kramoliš také zaznamenal tehdejší vzácnou návštěvu města: „Roku 1928 dne 15. července navštívil ministr školství a národní osvěty Dr. Milan Hodža město Rožnov, prohlídl si nově zřízené Valašské muzeum v přírodě. Byl uvítán zástupci Muzejního spolku a starostou města Doležalem. Panu ministrovi se muzeum tak zalíbilo, že slíbil mu podpory 30.000 Kč a též mu subvenci tu zaslal. Zájezd jeho vzpomínati bude vděčné Valašsko, jelikož na vystavění školních budov udělil subvenci 3 mil. Kč.“

Už v časech Valašského muzea šenkovala ve Vaškově hospodě Paní Otýlie Randýsková ze Zubří. Hosty, ať to byl řemeslník, prezident nebo zahraniční host  vítala s úsměvem a slovy: „Tož vítaj ogárku a posaď sa u nás.“

Hospoda nabízela kyselicu, guláš, klobásky, vaječinu na špeku a pohanskou kaši. K tomu pivo, borovičku a slivovici. Na podsínku vyhrával na cimbál Lojza Fabián se svými kamarády. Hosty pak často domů provázela písnička: „My jsme Valaši, jedna rodina…“

Nejen starobylá Vaškova hospoda stojí ve Valašském muzeu za zhlédnutí, také ostatní objekty Dřevěného městečka, Valašské dědiny i Mlýnské doliny. Půvabné stavby v překrásném přírodním prostředí potěší a pohladí na duši.

Podsinek Vaškovy hospody. Cimbálovka Aloise Fabiána.

Recepty z Vaškovy hospody.

Tvarůžek na chlebu: Čerstvý chleba namazaný máslem, na to se položí dobře vyzrálý tvarůžek a jemně sekaná cibulka nebo česnek. Podává se k pivu.

Tvarůžek v pivu: Tvarůžky těsně naskládáme do hrnečka a zalijeme černým pivem. Necháme několik dní uležet, až se směs táhne. Mažeme na krajíček chleba a podáváme s pivem nebo čerstvým mlékem.

Klobása vařená: Dobrou klobásu uvaříme ve vodě do měkka, na talíři podáváme s vařeným kyselým zelím nebo jen s křenem a chlebem.

Město Rožnov pod Radhoštěm ve druhé polovině 19. století. 

Zdroj: Milena Habustová: Vaškova hospoda. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm 2010.
Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka
Foto © archiv VMP

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *