Ořez stromů v rožnovském městském parku

Městský park, v minulosti zvaný Hájnice, je neodmyslitelnou součástí města Rožnova pod Radhoštěm. I když město samo o sobě je plné zeleně, i když je kolem dokola obklopeno kvetoucími stráněmi a provoněnými lesy, podařilo se v průběhu staletí Hájnici uchránit.

Význam Hájnice poprvé vynikl v roce 1820, kdy v čase rozkvětu klimatických lázní zřídil správce statku Josef Drobník z lesa či háje, obklopujícího město lázeňský park. Zásluhou sourozenců Jaroňkových vstoupily počátkem 20. století do Hájnice prvé dřevěné stavby vznikajícího Valašského muzea v přírodě a městský park takto získal zcela nový charakter. Najednou už to nebyl zapomenutý les na okraji města, ale přírodní rám krásných lidových staveb.

Roku 1921 byla v Hájnici vysazena lipová alej. Lázeňská sadovnická komise tehdy požádala o odborný posudek pražského architekta Josefa Kumpána na městský park. Ten mimo jiné uvedl: Jest to velice vzácný případ, že město Rožnov, jež čítá jen přes 3000 obyvatel, má rozsáhlý park, který svou polohou a krásou může být chloubou obyvatelstva a který cizincům zajisté zpříjemní pobyt v tomto městě.

V průběhu následujících let si park vyžádal řadu úprav. Park byl prosvětlen, zachovány některé druhy keřů a stromů. Byly nově založeny trávníky a provedena nová výsadba květin. Zákoutí i volné plochy byly ozvláštněny skupinami kvetoucích keřů a partiemi okrasných dřevin. Jednou z úprav bylo zřízení herních prvků pro děti, čímž park ještě víc ožil.

V závěru měsíce května 2024 je v městském parku prováděn ořez stromů. Práce ve výšce kolem 20 m nad zemí, i když s jištěním pomocí lan, je náročný výkon jen pro odvážné.

Ořez lip v dolní části městského parku.

 

Foto: Ořez lip v dolní části městského parku v Rožnově pod Radhoštěm – aneb balet v korunách stromů s motorovou pilou.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *