Dvojí výročí Josefa Lady

Bez velkých fanfár uplývají v roce 2017 dvě téměř zapomenutá výročí jednoho neobyčejného člověka, kterého už za jeho života měly rády děti a měli ho rádi i dospělí.
Josef Lada kresbou a svými obrazy zaznamenával především současný svět. Byl plachý, ale laskavý k souputníkům v čase, který mu byl darován.  Středobodem jeho života i tvorby byly rodné Hrusice, kam se rád vracel a kde v hospodě u Sejků byl účastníkem družné venkovské zábavy, jak ji známe z jeho kreseb.

Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 v Hrusicích  a zemřel 14. prosince 1957 v Praze ve věku 69 let. V roce 2017 si připomínáme 130 let od jeho narození  a 60 let od smrti.

Josef Lada, český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel se narodil hrusickému ševci  Josefu Ladovi a jeho manželce Alžbětě jako nejmladší ze čtyř dětí. Ve čtrnácti letech odešel do Prahy, kde se na Královských Vinohradech vyučil malířem pokojů a divadelních dekorací. Po roce odešel do učení knihaře a zlatiče, což bylo bližší jeho lásce ke knihám. Krátce byl také posluchačem umělecko-průmyslové školy, kde se seznámil s Jaroslavem Haškem.

Josef Lada byl v kresbě samoukem. Kreslil od dětství, pomaloval každý kousek papíru. Hlavně měl vůli být malířem. Zapamatoval si však matčinu radu: „Kresli jen to, co vidíš.“ Obdařený představivostí a pozorovacím talentem kreslil svět, jak ho viděl.

Na bolesti, které ho v životě potkaly, měl univerzální recept: práci.

V útlém dětství jako půlroční upadl na ševcovský nůž – knejp a poranil si oko, takže viděl jen na jedno a scházelo mu prostorové vidění. Možná  to přispělo k vytvoření jeho osobitého stylu kulatých postav, silné linky a plochých obrázků.

Dílo Josefa Lady je neobyčejně rozsáhlé. Ilustroval knihy pohádek pro děti a není snad u nás nikoho, kdo by neznal jeho Kocoura Mikeše, nebo vyprávění O chytré kmotře lišce. A kdo by neznal půvabnou filmovou pohádku Hrátky s čertem, pro které vytvořil neobyčejné dekorace.

Ilustroval knihy Jaroslava Haška a jen pro knížku o Švejkovi nakreslil 1339 kreseb. Kromě asi patnácti tisíc ilustrací  také vytvořil na čtyři sta volných obrazů.

Nic neuniklo tomuto plachému malíři, ani dění ve venkovské hospodě, ani roční doby, ani nic z dění mezi zvířaty, které obdařil všemi dobrými i špatnými vlastnostmi a nechal je, aby v jeho kresbách jednaly jako lidé.

Do Ladových očí padalo dětství tklivé a krásné. Česká krajina i lidé z Ladových časů jsou nenávratnou minulostí, ale Ladův svět z jeho obrázků stále dýchá laskavou poezií.

V roce 1947 obdržel Josef Lada za své dílo titul Národní umělec. V časech novějších byl po něm pojmenován asteroid  17625 JosefLada. Sté výročí od narození Josefa Lady  17. 12. 1987 bylo zařazeno do kalendáře významných osobností a historických událostí UNESCO.

Text a reprofoto © Richard Sobotka
Zdroj Internet, Kalendář Lidové demokracie 1987

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *