Včelí chodníček

Vsetínské vrchy jsou součástí Hostýnsko-vsetínské hornatiny. Nejvyšší hora Vysoká 1024 m n. m. Je to plochá hornatina s intenzívním zalesněním. Rázovitou obcí je Valašská Bystřice založená roku 1651, která nese název podle říčky Bystřice, která protéká celou obcí. Dominantou obce je kostel Panny Marie Nanebevzaté z roku 1772 (vysvěcený roku 1778). Na původním hřbitově kolem kostela se od roku 1847 nepohřbívá. V blízkosti chrámu zůstaly pouze hroby kněží, mezi nimi i básníka a spisovatele P. Ireneje Metoděje Drdy SDS, který napsal knížku „Portáš Jurka“ vztahující se k Valašsku.

Nedaleko jsou také památkově chráněné hroby portášů. Portášský sbor věrných Valachů byl ustaven císařem Ferdinandem III. v roce 1638 z důvodu ochrany země před loupeživými vpády z Uher. Definitivně byl rozpuštěn o 192 let později roku 1830. Poslední autentickou památkou na tuto výjimečnou historii jsou dva portášské hroby.

Nejvíce portášů ve Valašské Bystřici bylo z rodu Křenků: dva poručíci, několik šikovatelů a desátníků. Lajtnant Jiří Křenek byl pochován roku 1847 již po rozpuštění sboru. Po roce 2000 byl „Valašský sbor portášský ve Valašské Bystřici“ symbolicky obnoven a jeho členové se účastní nejrůznějších oslav a kulturních programů.

Vsetínské vrchy s nadmořskou výškou 600 m jsou příjemné pro pěší turistiku. Modře značená turistická cesta z Valašského Meziříčí přes Malou Lhotu, Vrchhůru (691,9 m n. m.), Videčské Paseky a Rožnov pod Radhoštěm patří k nejmalebnějším s dalekými výhledy do okolní krajiny.

V roce 2012 jsem právě na této trase objevil „Včelí chodníček“. V té době tam byla doslova alej velmi dobře vytvořených naučných tabulí o historii včel. A nedaleko na okraji lesa doslova kolonie včelích úlů. Takže to byla procházka nejen příjemná nádhernou krajinou, ale také poučná.

Jan Blinka, včelař z Dolní Bečvy – Rozpitého. 

 

Dvanácti včelám trvá celý život, než vyprodukují lžíci medu.
Podíl včel v celkovém zastoupení opylovačů je přibližně sedmdesát tři procenta. 
S příchodem podzimu jsou trubci nemilosrdně vyhnáni z úlu.

 

Text, foto a reprofoto  © Richard Sobotka
(Zdroj: Eshop Apipraktik; Včelí chodníček Vsetínské vrchy)

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *