Toulky Beskydami – Kyvňačky

Vynechat v Beskydech při volbě turistické trasy Kyvňačky je jako navštívit cukrárnu a nedopřát si zákusek.
Je několik dobrých důvodů, proč se vypravit s batohem na zádech právě tam. Do „základního výškového tábora“ na Čartáku (802,9 m n. m.) nás pohodlně dopraví linkový autobus a po zdolání přibližně devítikilometrového okruhu po (červeně a modře) dobře značené trase nás pak tento motorizovaný prostředek spolehlivě dopraví domů z centrálního stanoviště autobusů v obci Hutisko-Solanec.

Neobyčejně zajímavá trasa nabízí téměř desítku odboček na další turistické cíle.

Cestou se nabízejí nádherné výhledy na karlovickou stranu a Javorníky, ale také na horský masiv Radhoště, údolí Bečev i samotný Rožnov pod Radhoštěm. Nelze opominout ani skutečnost, že po celou dobu dýcháme ozón tak intenzívně naparfémovaný pryskyřicí, že by se dal krájet.

Už nástup na túru v místě někdejšího strážního stanoviště portášů na Čartáku má svůj neopakovatelný půvab. Poblíž restaurace se staletou historií je kříž, který zde nechala roku 1827 postavit Bohu a lidem ke cti hraběnka Terezie Kinská. Nepřehlédnutelná je zvonička, která slouží jako informační centrum a galerie. Venkovní prostor pak jako výstavní plocha originálních dřevěných plastik.

Pohodlná cesta s dalekými výhledy nás vede pod vrcholem pověstmi opředeného Soláně (860,9 m n. m.), a kolem kamenného kříže až ke Giguli, odkud je výhled na vleky a sjezdovky Skiareálu i na okolí hory.

Nedaleko odtud mineme na lesním rozcestí nevšední dřevěnou plastiku s doprovodným textem, vyrytým do kovové tabulky, usazené v kamenu: Povídání o dvoch malířoch zmiňuje Jana Kobzáně a Františka Podešvu, jejichž ateliéry se nacházejí nedaleko odtud.

V místě zvaném Jezerné se naskytne neobyčejný výhled na shluk stavení, střežených masivním dřevěným křížem.

Nedaleké sedlo pod Kotlovou se nachází v 820 m n. m. Zdejší rozcestník nabízí celkem osm různých turistických tras. Někdejší valašská usedlost, orámovaná ze všech stran svěží zelení lesa, nabízí jako Valašské okénko Na Kotlové občerstvení a přívětivé venkovní posezení.

Pokračujeme po modré značce. Po necelém kilometru si v místě Na Západí (830 m n. m.) nenecháme ujít výhled přes červené střechy tří chalup na protilehlou stráň Jezerného se shlukem usedlostí i na roztroušené samoty, opodál také na Skiareál Soláň. Všímavým neunikne nenápadná dřevěná kaplička, zavěšená na smrku na protější straně palouku s obrázkem sv. Floriana a červeným ručně psaným textem: Svatý Floriánku, oroduj za nás!

Dál míjíme dřevěnou chaloupku jako z nějaké pohádky, i s krmelcem pro lesní zvěř mezi stromy.

Pak už to jsou avizované Kyvňačky – hřeben (790 m n. m.). Směrovka napoví, že na Hutisko (ČSAD), místy s velmi strmým klesáním kolem roztroušených usedlostí v místě Pod Káním je to pouhých 4,5 km.

Až při ohlédnutí na zalesněný prostor si pod jednou samotou všimneme dřevěné tabulky, zavěšené v květnu 2011 pod modrou turistickou značku na lípu přes 90 let starou. Text nad vyobrazením lipového listu uvádí: Tuto lípu zasadil staříček Martin Kunc r. 1920 u příležitosti narození své vnučky Marie Bortlové, provdané Krestové.

Již zmíněným prudkým klesáním sestoupíme lesními cestami do kdysi samostatné obce Solánec. Dál pokračujeme kolem někdejšího solaneckého fojtství k autobusovému nádraží na Hutisku.

Na tomto posledním úseku neponecháme bez povšimnutí kamenný kříž u cesty, který je připomínkou, že v tom místě 2. září roku 1894 náhle skonal pasekář Jiří Bělunek ve věku 65 let.

Turistický výlet na Kyvňačky patří v malovaných Beskydách k těm obzvláště vydařeným.

Text a foto  © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *