V Rožnově pod Radhoštěm na sochaře Maria Kotrbu nezapomenou – pojmenovali po něm ulici

Rožnovský sochař Mario Kotrba (30. 9. 1959 – 17. 5. 2011) navštěvoval ZUŠ ve Valašském Meziříčí, pak uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor kamenosochařství a v letech 1981-7 pražskou AVU, kde pak působil jako odborný asistent. Učil v holandském Groningemu, pak na Ostravské univerzitě. V polovině 90. let se stal vedoucím katedry sochařství na Ostravské univerzitě. Na AVU v roce 1987 habilitoval a v roce 2010 byl jmenován profesorem.

Na návrh Ing. arch. Karla Janči a Jiřího Študenta  vznikla v Rožnově pod Radhoštěm  ulice Mario Kotrby.  „Umělec nedaleko od zmiňované ulice bydlel a také tvořil, prostoru před budovou Briollovky směrem k této lokalitě dominuje socha, jejíž je autorem. Přejmenování ulice je navrhováno i v souvislosti s jeho výročím, kdy by se v září letošního roku dožil 60 let,“ uvedla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

V Rožnově pod Radhoštěm na Maria Kotrbu nezapomenou, dne 4. října 2019 po něm pojmenovali ulici. Slavnostního aktu se účastnilo velké množství obyvatel.

Mgr. Jakub Sobotka

„Jsem rád, že jste se sešli v takovém počtu ke slavnostnímu odhalení nového názvu ulice,“ uvedl ředitel Kulturní agentury Mgr. Jakub Sobotka. „Velký divácký ohlas měla také výstava malířské a sochařské tvorby Maria Kotrby v přilehlé Brillovce, kterou do dnešního dne navštívilo víc než 700 lidí. Jsem rád, že vás Mario Kotrba oslovuje svým dílem.“

Slavnostního aktu se zúčastnili také představitelé města.

„Chci vás přivítat jménem celého vedení města,“ řekl starosta Ing. Radim Holiš. „Poděkovat vám, že jste si přišli připomenout našeho rodáka. Je zřejmé, že Rožnov má své hrdiny. Je mi lito, že jsem Maria nepoznal osobně, ale podle vašeho vyprávění to byl velmi zajímavý člověk.“

Starosta Ing. Radim Holiš a místostarostka Mgr. Kristýna Kosová.

Místostarostka Mgr. Kristýna Kosová uvedla: „Je pro mne velkou radostí, že jsme za město Rožnov mohli přispět k oslavě výročí Maria Kotrby. Poprvé jsem se s jeho tvorbou setkala ve věku 11 let, když nás Jana Hyblerová zavedla do jeho ateliéru. Dodnes si pamatuji vůni barev a keramiky. Dnes pro mne sochy Maria Kotrby ohraničují jak samotné město Rožnov, tak i širší humna, protože když se vracíte cestou z Brna přes Olomouc, potkáte nejprve sochu svatého Kryštofa a pak plastiku Dobrého pastýře.

Výstava prací Maria Kotrby k nedožitému 60. výročí od jeho narození měla výborné místo v Brillovce, která je coby kamenem dohodil od jeho ateliéru. Ostatně jako ulice, která od dnešního dne ponese jeho jméno.

V 90. letech pomáhal Mario Kotrba oživit s Městskou kulturní agenturou místní kulturní scénu. Jakoby odezvou se k jeho výročí spojily v minulém měsíci síly Líby Kotrbové, Tadeáše Kotrby, Brillovky, Jiřího Študenta a také města a naše kulturní scéna je bohatší o tuto nepochybně velkou kulturní událost.

Snad v budoucnu bude takových událostí víc a výstavbou Kulturního centra a dostavbou knihovny se Bezručova ulice stane kulturním centrem Rožnova.

Velmi si přeji, aby sochy Maria Kotrby i nadále strážily hranice této kulturní zóny,  aby se staly její součástí, stejně jako jméno Maria Kotrby na této ulici.“

Promluvili také Mariovi přátelé.

Akademický sochař Jiří Plieštik (vlevo) a akademický malíř Oldřich Tichý. 

Jiří Plieštik, akademický sochař, designér, fotograf a básník: „Měl jsem to štěstí, že jsme byli s Mariem Kotrbou velmi blízcí kamarádi. Mario Kotrba není jen nějaký regionální umělec, ale je to opravdu klenot vašeho města. Mario Kotrba vždy byl velkou osobností a je i sochařem nejvyšší sochařské úrovně. Chci však také říct, že bez své manželky Liby by Mario Kotrba možná toho tolik nedokázal. Takže poděkování patří také Libě, jeho manželce, která byla jeho manažerkou a spolupracovnicí v jeho sochařské činnosti.
Byli jsme s Mariem velmi dobří kamarádi a jsem za to strašně rád.“

Akademický malíř Oldřich Tichý: „Znali jsme se s Mariem od 15 let. Začínali jsme spolu na střední škole, pak na Akademii. Co asi by Mario řekl, že se jednou bude po něm jmenovat nějaká ulice? Vím to a mohl bych doslova citovat jeho slova: poslal by mne do háje. Takhle jsme ho znali. Tento akt s pojmenováním ulice jeho jménem je výraz úcty a projev pocty osobnosti a člověku, který ve svém oboru dosáhl maxima. Mario Kotrba se naprosto nesmazatelně zařadil na českou výtvarnou scénu a tam zůstane navždy.

Když se Mario odstěhoval z pražského epicentra kulturního dění sem do Rožnova,  byla to od něho obrovská odvaha. Začínat tady a prosadit se bylo velmi těžké. Přesto se stal docentem a postupně profesorem na Ostravské univerzitě. Řada významných galerií vlastní jeho díla. Takže je to úžasné.

A pak, on to tady měl prostě rád. Měl rád Rožnov, měl rád hory, prožil tady podstatnou část svého života.“

Jiří Študent. 

Slova se chopil také pan Jiří Študent: „Jsem šťastný, že se podařila velká věc, že jsme se sešli, že budeme vzpomínat na Maria, že jsem měl to štěstí poznat ho, kdy tvořil, filozofoval a kladl myšlenku vedle myšlenky. Bylo mi vždycky dobře, když jsem ho potkal. Tak ať tady zůstává s námi, ať si ho připomínáme. Mám i velkou radost z toho, že jste přišli.“

Aktéry slavnostního aktu odhalení tabulky s názvem ulice Mario Kotrby byla nastupující generace, malá Eliška a ještě menší Mario. I přesto, že stěží dosáhli na plachtu, která tabulku s názvem ulice zakrývala, nakonec všecko za potlesku přítomných zvládli na výbornou a Rožnov má od toho okamžiku ulici Maria Kotrby.

Zcela neformální slavnost zakončilo promítání dokumentu o Mario Kotrbovi na stěnu budovy Brillovka.

Co uvést závěrem? Dobrá věc se podařila.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *