Adventní čas

Advent (z latinského adventus – příchod) je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky a radostné očekávání příchodu Spasitele. Je to také čas klidu v přírodním cyklu intenzívní práce od jara do podzimu, kdy nastala doba odpočinku od namáhavé práce, čas domácích prací jako draní peří, pletení, předení, tkaní a podobně.

Stopy adventní liturgie lze nalézt již v 5. století. Počet adventních nedělí se různil od 4 až po 6, teprve papež Řehoř Veliký definitivně stanovil 4 adventní neděle.

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec, nejčastěji se 4 svíčkami. Postupné zapalování svíček na věnci vychází ze židovské tradice zapalování (osmi) svící o svátcích zvaných Chanuka.

V čase adventu lidé rádi zdobí své domy jmelím, které má přinášet štěstí. Keltové používali ke zdobení břečťan, který chrání domov před čarodějnicemi a zlými duchy.

S časem adventu a Vánoc je neodmyslitelně spojena tradice rozsvícených svíček. Jako zdroj světla jsou svíčky používány od starověku a fungují na principu přeměny chemické energie, vázané v tuhém těle svíčky na světelnou energii. Pro osvětlování větších prostor bylo v minulosti používáno stovek až tisíců svíček, umisťovaných do svícnů.

Na výrobu svíček se specializuje rožnovská firma UNIPAR, která patří mezi přední výrobce interiérových a aromatických svíček na světě. Dokonalým designem svých výrobků se UNIPAR dostává do povědomí široké veřejnosti. Obchodní zastoupení má na Slovensku, v Německu, Španělsku, ve skandinávských zemích, UAE, USA, v Jižní Koreji a Číně.

UNIPAR je rodinná firma, která se na výrobu zdobených svíček specializuje od roku 1992. Firma se zabývá vývojem výrobku, navržením designu, výrobou a distribucí svíček zákazníkům. Za existenci firmy prošly její výrobky řadou inovací jejichž výsledkem je čisté a stabilní hoření. S použitím čistých surovin jsou výrobky firmy UNIPAR zdraví nezávadné a šetrné k životnímu prostředí.

V čase blížících se Vánoc vytvořila firma UNIPAR před svým sídlem na Dolních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm nejen působivou iluminaci objektu a celého prostoru, na volném prostranství instalovala obří adventní věnec s obrovskými hořícími svíčkami. Večerní podívání evokuje neopakovatelné kouzlo Vánoc.

I takové jsou Vánoce na Valašsku.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *