Předpremiéra filmu Krajina ve stínu v rožnovském kině Panorama

Nový film oceňovaného režiséra Bohdana Slámy, držitele několika českých lvů, Krajina ve stínu budou mít diváci unikátní možnost vidět v předpremiéře 9. září od 19:00 v rožnovském kině. O den později se film vydá do kin po celé republice. Předpremiéra v kině Panorama zároveň nabídne jedinečnou možnost debatovat s producentem filmu Jindřichem Motýlem a hercem Tobiášem Šmigurou, který ztvárnil hlavní dětskou roli. Pro její získání prošel náročným konkurzem České televize a jeho přítomnost nabídne možnost všem rodičům, které zajímá jak dostat dítě k filmu a co to všechno vlastně obnáší, zeptat se Tobiášových rodičů a přímo jeho v besedě po filmu.

Takto exkluzivní příležitost, jako je promítání nového českého filmu ještě před jeho premiérou v kinech, se nenaskytne příliš často. O to více jsem potěšen, že se nám s producentem Jindřichem Motýlem podařilo na ní domluvit a díky jeho vstřícnosti ji zrealizovat,“ řekl dramaturg kina Pavel Jakubík.

Film je kronikou lidí a malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou. Ve snímku hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.

Krajina ve stínu je v mnoha směrech výjimečný film a pojí se s ním řada zajímavostí. Točilo se na „surovinu“, čili 35mm filmový pás, což dnes není obvyklé. Použili jsme nezvukovou kameru, všechny dialogy a ruchy se dodělávaly ve studiích. Vytočilo se 28km filmu, který jsme horko těžko sháněli. Film je černobílý, což je dnes také méně obvyklé. Nicméně dojem na plátně je strhující. Film se točil v Bořicích v jižních Čechách, v obci kde bydlí Bohdan Sláma. Je to první Bohdanův snímek, který není podle jeho vlastního scénáře a také první historická látka. Co je důležité, příběh napsal Ivan Arsenjev podle skutečných událostí. Myslím, že to, co se tehdy dělo, by měl vědět a vidět každý z nás„, řekl producent filmu Jindřich Motýl ze společnosti LuminarFilm

Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho vznik a natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo brutálně zavražděno 14 lidí. Divoký poválečný odsun Němců postihl přes půl milionu lidí, na 20 000 z nich bylo podle odhadů popraveno samozvanými soudci.

Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. K nim patří i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka a také poválečný odsun a jeho důsledky,“ dodává k filmu historik Pavel Kosatík.

Více informací: Pavel Jakubík, 733 595 581, kino.roznov@tka.cz
T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *