Kulturní výročí březen 2021

Kulturní výročí – březen 2021.

V březnu 2021 uplyne 190 let od narození právníka, politika, bankéře, poslance zemského a později říšského sněmu, zakladatele občanských spolků a starosta města Valašské Meziříčí Aloise Mikyšky.

Alois Mikyška. Narodil se 10. 3. 1831 v Olbramovicích u Moravského Krumlova. Studoval práva v Brně, Vídni, Štýrském Hradci, Olomouci a v Praze. V roce 1863 si otevřel kancelář ve Valašském Meziříčí a byl vůbec prvním českým advokátem na východní Moravě. Stál zde u zrodu Sokola, hasičské jednoty, Gymnázia, Odborné školy pro zpracování dřeva, muzea i Měšťanské besedy. V roce 1864 založil občanskou záložnu.

Soustředil ve svých rukou tolik moci, že byl všeobecně znám jako „valašský pánbíček“.

Na svou dobu velmi pokrokový a obdivovaný prosazoval své reformní úmysly města také ne zcela poctivým způsobem. Ačkoliv mu nebylo nic prokázáno vyprávělo se, že nechal vypálit celé ulice, aby mohl dát městu modernější tvář.

Spisovatel Oldřich Šuleř zpracoval jeho historii v podobě poutavého románu „Valašský pánbíček“.

Po zhroucení Mikyškovy všemoci, v důsledku krachu jím založené občanské záložny, který tragicky dopadl na velkou část nebohatých obyvatel Valašska, se Mikyška 4. září 1903 ve svém sídle ve Valašském Meziříčí – Brňově zastřelil.

Nenávist zbídačelých lidí jej provázela i po smrti. Třebaže byl pohřben na hřbitůvku ve Veselé, jeho hrob byl zneuctěn, takže z něj byly odstraněny všechny nápisy a podnes je překryt jen prostou kamennou deskou.

Jana Dočkalová – Kobzáňová, malířka skla. Nar. 14. 3. 1946 Zlín. Vyrůstala v malířské rodině. Její matka Mlada Kobzáňová malovala, její otec ak. mal. Jan Kobzáň byl svérázný valašský umělec. V Novém Boru se vyučila malířkou skla. Věnovala se přírodním motivům, malovala kytice a vracela se k figurální malbě. Spolupracuje a folklorními skupinami, folklór ji inspiroval i ve výtvarné činnosti.

 

 

Dr. Marie Mikulcová (nar. 26. 3. 1946) z Velkých Karlovic, učitelka a malířka, absolvovala Pedagogickou a Filozofickou fakultu UP v Olomouci. Od roku 1966 vyučovala na základní škole ve Velkých Karlovicích. Věnovala se také psaní poezie, malování a publikační činnosti.

„Kreslila už v hlubokém předškolním věku,“ řekla o malířce spisovatelka Helena Mičkalová z velkých Karlovic. „S pomocí pastelek vytvářela své představy. Základy kresby zdědila po předcích z maminčiny strany. Pomáhal jí také známý výtvarník Antonín Kaderka. Při volbě studia se rozhodovala mezi výtvarnou výchovou a českým jazykem, i když zvítězilo to druhé, kresbu a malování neopustila. Její první výstava se uskutečnila v Novém Hrozenkově, vystavovala také v Rožnově pod Radhoštěm v prodejní Galerii u Kramolišů.

Říkají o ní, že je symbolistka. Vyjadřuje se především impresionistickou malířskou technikou. Lehkým nanášením tuhy, tuše i barev v podobě teček vytváří křehké a něžné obrazy. Nejdůležitějším motivem je pro ni člověk, i to že je součástí přírody, její živé krásy.“

Doktorka Marie Mikulcová se v roce 1971 stala spoluzakladatelkou skupiny Urgatina ve Velkých Karlovicích. V roce 2006 si zřídila minigalerii, kde prezentuje své výtvarné práce. Ilustrovala dvě básnické sbírky. Kreslila seriály pro děti, které vycházely v denním tisku. Spolupracovala s výtvarným centrem Chagal v Ostravě na slovníku výtvarných umělců Československa. S Miroslavem Graclíkem vytvořila knihu Kulturní toulky Valašskem. Za svou pedagogickou práci získala ocenění.

 

Marie Bognerová: Čtenářka. 1972. Akvarel. 

Marie Bognerová, malířka (29. 3. 1931 – 18. 2. 1997 vždy Valašské Meziříčí). Mimořádně nadaná a pohodová malířka vyrůstala v rodině spisovatele, dramatika, básníka a fejetonisty Adolfa Bognera. Po studiu na gymnáziu ve Valašském Meziříčí poznala základy malířství v Ostravě u ak. mal. Jana Obšila. Věnovala se převážně volné tvorbě. Byla výbornou portrétistkou. V řadě kreseb a akvarelů zachytila valašskou krajinu a rodné město Valašské Meziříčí. Významná je její tvorba lustrační a grafická. Podílela se také na objevu a opravě obrazu zašovské Madony. Malířka Marie Bognerová se narodila před 90. lety.

 

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *