Úsměvy Jana Wericha.

Jan Werich (6. 2. 1905 – 31. 10. 1980). Český herec, dramatik a prozaik. Téměř nerozlučná herecká dvojice s Jiřím Voskovcem (vl. jm. J. Wachsmann, 19. 6. 1905 – 1. 7. 1981), českým hercem, dramatikem, režisérem, básníkem a překladatelem.

Začali hrát v Osvobozeném divadle s Vest pocket revue, kterou napsali. Napsali celou řadu satirických revue, ve kterých  vytvářeli ústřední hereckou dvojici, oslovující originálním slovním humorem publikum. Společně také vystupovali ve filmu Pudr a benzín, Peníze nebo život, Hej rup!, U nás v Kocourkově, Svět patří nám.

Po uzavření Osvobozeného divadla v roce 1939 emigroval Jan Werich, spolu s Jiřím Voskovcem a s českým skladatelem a klavíristou Jaroslavem Ježkem (25. 9. 1906 – 1. 1. 1942) do USA. Po druhé světové válce už v jiných společenských a politických poměrem se nepodařilo navázat na předválečné Osvobozené divadlo. Jan Werich působil v řadě pražských divadel a v letech 1956 – 1961 byl ředitelem Divadla ABC.

Jan Werich hrál ve filmech Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král a v dalších. Je také autorem esejů, povídek a pohádek.

Úsměvy Jana Wericha mají dozvuky i v současnosti. Tak například v Bystřici pod Hostýnem lze v jednom obchodě spatřit hrníčky s podobiznou Jana Wericha a pokochat se jeho moudry.

 

Jan Werich

Kdo víno má a nepije,
kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá,
kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl,
to není člověk, to je vůl!!!

 Nemysli,
když myslíš, tak nemluv.
Když mluvíš, tak nepiš.
Když píšeš, tak nepodepiš.
Když podepíšeš, tak se nediv.

Kůň je nebezpečný
Zezadu, bejk zepředu.
Blb je nebezpečný ze
všech stran! Dokonce
i za rohem!

A jen o kousek dál se lze potěšit pohledem na krásné květiny, vystavené na chodníku před květinářským krámem.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *