Bystřice pod Hostýnem – město plné památek.

Na úpatí Hostýnských vrchů leží poklidné městečko Bystřice pod Hostýnem (8703 obyvatel). Prvá zmínka o městě je z r. 1368. V 16. stol. zde těžili stříbrnou a železnou rudu.

Město proslulo především továrnou na ohýbaný nábytek, kterou r. 1861 založil Michael Thonet (nar. r. 1796 v Boppardu nad Rýnem, zemřel r. 1871 ve Vídni). Z dokonalého řemeslníka vyrostl schopný organizátor, podnikatel a snad nejúspěšnější designér na světě. Továrna na ohýbaný nábytek v Bystřici p. H. byla v pořadí druhá ze čtyř, které Michael Thonet za svého života založil, dědicové po jeho smrti založili ještě další tři.

Z tisíců návrhů a výrobků sedaček, lavic, křesel, houpacích křesel, stolků, květinových stolků, postelí, stojanových i závěsných věšáků, garnýží, lustrů a dětských sedaček se nejproslulejším výrobkem stala židle č. 14. Je složena ze šesti dílů, deseti šroubů a dvou matek, jednoduchá, lehká a pevná, ideál designérské práce. Od r. 1859 bylo do roku 1930 vyrobeno na 50 milionů kusů této věhlasné židle, množství vyrobené do současnosti nedokáže nikdo odhadnout.

Bystřice pod Hostýnem má původní renesanční zámek s barokní přístavbou (1765 – 68), barokní kostel sv. Jiljí (1744).

Město je také východištěm do turistické oblasti Hostýnských vrchů, především na významné poutní místo Hostýn s nejvýše položeným poutním chrámem na Moravě.

Městský hřbitov v Bystřici pod Hostýnem je přehlídkou sochařského umění.

První hřbitov v Bystřici pod Hostýnem se rozkládal kolem kostela. Druhý byl založen roku 1515 a říkalo se mu morový. Jeho pozůstatky najdeme mezi silnicí ke Chvalčovu a parkem Zahájené u kaple sv. Vavřince.

Třetí hřbitov na současném místě byl založen r. 1885 a dělí se na starý, nový, Laudonský a urnové oddělení. Součástí jsou i hroby padlých vojáků a osvoboditelů města.

Na hřbitově v Bystřici pod Hostýnem jsou pochováni ak. malíř H. Schwaiger (1854-1912), František Ondrůšek (1861-1932), a básník František Táborský (1858 – 1940) a další význačné osobnosti.

Hřbitov patří k nekrásnějším na Moravě a je pod ochranou památkové péče.

Na pozadí hřbitova se vypíná panorama sv. Hostýna, které dotváří zvláštní atmosféru tohoto místa.

Náhrobky jsou přehlídkou sochařských prací z přelomu 19. a 20. století.

Sochařská galerie na hřbitově v Bystřici pod Hostýnem.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *