Obnova Libušína – zatím jen mlha

V polovině března 2017 panoval na Pustevnách den zahalený mlhou a prosáklý deštěm. Na hřebenu se ještě držel sníh, cesta na Radhošt zůstávala pokryta silnou vrstvou ledu. Turistů, kteří se v takovém nečase a při viditelnosti do dvaceti metrů vydali na oblíbený cíl vrchol Radhoště s dalekými vyhlídkami by na prstech jedné ruky napočítal.

Na Pustevnách se z mlhy vyhouply pozůstatky Jurkovičovy jídelny Libušín. Už brzy se má vše změnit. Ve stolařské dílně dodavatelské firmy se ručně opracovává kulatina na obnovenou stavbu, která by měla začít růst v průběhu roku 2017. Libušín by se měl  v obnovené kráse představit turistům v červnu roku 2019, alespoň tak to slibuje zhotovitel firma ARCHATT s. r. o., stavebně restaurátorská huť, provozovna Brno.

Historický objekt Jurkovičův Libušín vyhořel v noci z 2. na 3. března 2014. Jeho opětovné vybudování přijde na 80 milionů korun. Na finanční podporu obnovy Libušína byla vydána pamětní medaile, výtěžek z jejího prodeje byl určen na sbírku pro obnovu objektu. Veřejná sbírka vynesla od požáru v březnu 2014 do 3. března 2017 celkem 9 956 128,82 Kč.

Objekty Libušín a Maměnka na Pustevnách byly postaveny podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v roce 1898. Jídelna byla pojmenována jako Libušín k poctě české kněžny Libuše. Její interiér byl vyzdoben podle návrhů českého malíře Mikoláše Alše. Objekt patřil k velmi oblíbeným mezi turisty.

Zatím co staveniště Libušína čeká na prvou dodávku opracovaného dřeva, objekt u horní stanice lanové dráhy Ráztoka – Pustevny roste nepřetržitě téměř celou zimu. Stavba z betonu a skla a s působivou vyhlídkou na Radhošťský hřeben, vrchol Radhoště a podhůří bude jistě dalším zajímavým objektem na Pustevnách.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *