Kolibiska – nový projekt Valašského muzea v přírodě.

Kolibiska – projekt nového areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm představil v úterý 24. srpna 2021 v konferenčním sálu Sušáku generální ředitel Národního muzea Ing. Jindřich Ondruš, a také realizační tým ve složení Mgr. Radek Bryol, Arch. Jan Kraut, Ing. Arch. Karel Janča, Ing. Milan Gesierich. 

 Generální ředitel Národního muzea Ing. Jindřich Ondruš.

„Nový areál Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm – pod názvem Kolibiska – už má své logo,“ uvedl mimo jiné generální ředitel Národního muzea Ing. Jindřich Ondruš. „O areálu Kolibiska informujeme od roku 2017, kdy došlo k přípravným pracím, od roku 2021 pak informujeme odborníky i veřejnost o postupu výstavby areálu.

Myšlenka na vybudování nového areálu prostoru za Valašskou dědinou pochází ze 60. let 20. století. V současnosti záměry na vybudování nového areálu vědecká rada Valašského muzea v přírodě přijala příznivě.

Mgr. Radek Bryol                                              Arch. Jan Kraut

Ing. Arch. Karel Janča                                        Ing. Milan Gesierich. 

V podstatě stále je platné rámcové libreto z roku 1974, které počítá s tím, že v prostoru za Valašskou dědinou měl původně vzniknout areál Kolibiska, Kopanice a také Těšínská dědina. Záměry byly postupně aktualizovány a v roce 2013 v rámci  poslední aktualizace přípravy rozvoje Valašského muzea na 10 let vzešlo, že areál Kopanice není aktuální a nepřipravujeme ani areál Těšínské dědiny, ale naší prioritou je areál Kolibiska. Tento areál umožní vytvořit komplexní nabídku návštěvníkům Valašského muzea v přírodě v celé své bohatosti a složitosti, v celém rozsahu života lidí na Valašsku.

V současnosti máme Dřevěné městečko a areál technických staveb Mlýnskou dolinu. Také Valašskou dědinu – dědina na Valašsku však nekončí poslední chalupou, ale vstupuje jednotlivými objekty do hor.

Nový areál vznikne na 15 hektarech a půjde o záchranu staveb, které v terénu pomalu mizí. Některé objekty už stavíme, jako například hájovnu z Valašské Bystřice, objekt bude sloužit pro veřejnost především jako expozice lesnictví. A budou to také transfery: Zimovisko z Nýdku Střelmé, stodola s chlévem z Horní Lomné, Chlév z Brodské, Chlév pod Babínkem, Seník z Bylnice, Luční seník z Morávky „u Horáka“. V podstatě jde o záchranu některých objektů.

Prioritou nového areálu je záchrana ohrožených unikátních staveb a jejich zasazení do odpovídajícího prostředí, a klidný přírodní areál v celku muzea. Nově budovaná Kolibiska  nám umožní nové možnosti práce s krajinou, vytváření krajinného prostředí, také se zabývat ekologickými aspekty a vytvořit prostor pro experimentování a práci dobrovolníků.

Na tomto projektu pracujeme již několik let, je vytvořeno libreto, je zpracován harmonogram postupu prací s výhledem do roku 2027, je zpracována ekonomická rozvaha.

Poslední areál byl ve Valašském muzeu vybudován v roce 1982, takže Kolibiska jsou po více jak čtyřiceti letech dalším areálem, který vytváří obraz života lidí v horách.“

Hájovna z Valašské Bystřice.                            Transfer Zimoviska v Nýdku u Střelmé.  

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *