Živé příběhy ze zahrady mrtvých.

V pořadí čtvrtá prázdninová procházka pamětí města pod patronací Městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm a ve spolupráci s tvůrčí skupinou seniorů v projektu „Město v mé paměti“, po předchozích procházkách Rožnovská Struha, Dolní Paseky a Ulice Na Drahách a Kramolišov, se uskutečnila ve čtvrtek 26. 8. 2021 pod názvem „Živé příběhy ze zahrady mrtvých“ po starém hřbitově na Prochodné s průvodkyní paní Doubravkou Vejmelkovou. Její zasvěcený výklad přiblížil jak jednotlivé osobnosti, tak i jejich osudy včetně návaznosti na jejich rodiny, činnost ve městě a zásluhy o ně. S hluboce zasvěcenými znalostmi paní Doubravky Vejmelkové se procházka po starém rožnovském hřbitově stala procházkou historií města Rožnova pod Radhoštěm.

Město Rožnov s necelými sedmnácti tisíci obyvateli je unikátní v tom, že má celkem 7 hřbitovů: Původní zaniklý u kostela Všech svatých, současný Starý hřbitov na Prochodné, Nový hřbitov na Láni, hřbitov v Tylovicích, již zaniklý Židovský hřbitov Na Horních Pasekách, dosud přetrvávající evangelický hřbitůvek tamtéž, a hřbitov významných osobností Valašský Slavín v dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě.

Současný starý hřbitov Na Prochodné je významný zachovalými náhrobky v časovém období od závěru 19. století po založení hřbitova až po současnost. Návštěvník tak může sledovat jednoduché litinové kříže nebohatých lidí až po monumentální hrobky zámožných občanů. I ty, neudržované, však postupně zanikají pod náporem porostu břečťanu a Starý hřbitov Na Prochodné bez přirozeného živého oplocení a údržby chátrá.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *