Výstava fotografií Jindřicha Štreita „Brána naděje“ v kostele Navštívení P. Marie v Zašové.

Výstavu fotografií uspořádala obec Zašová ve spolupráci s nadačním fondem Opus Trinity jako jeden z mnoha kroků k budoucí adaptaci výstavních prostor pro stálou stejnojmennou expozici a další kulturní a společenské aktivity v bývalém trinitářském klášteře v Zašové.

Interiér kostela Navštívení P. Marie v Zašové.

Mgr. Jindřich Štreit, fotograf a pedagog. 

Fotograf Mgr. Jindřich Štreit se narodil 5. 9. 1946 ve Vsetíně. Pochází ze Stříteže nad Bečvou. Studoval výtvarnou výchovu na olomoucké pedagogické fakultě, kde také začal fotografovat. Od výtvarné portrétní fotografie přešel k sociologickému dokumentu, měl však řadu potíží, které vyvrcholily několikaměsíčním vězením v Ruzyni a zákazem pedagogické umělecké tvorby. Žije a tvoří na vesnici v Sovinci, přednáší na pražské FAMU, bratislavské VŠVU a Slezské univerzitě Opava.

Krédo Jindřicha Štreita je: Žít na plné obrátky, nejdůležitější je láska a práce. Radovat se ze života.

Zajímá se o výtvarné umění, literaturu, film, divadlo a hudbu. V letech 1968–1982 působil jako ředitel školy, v letech 1983–1990 jako dispečer Státního statku, 1991–1993 kulturní pracovník OKU, 1993 pedagog FAMU, od roku 1994 pedagog Slezské univerzity .

Roku 1982 vězněn.

Zahraniční pobyty: 1990 USA, 1991 Francie, 1995 Japonsko. Jeho fotografie jsou zastoupeny ve sbírkách MG Brno, UPM Praha, Muzeum Sztuki Lodž, Slezské muzeum Opava, Moravské muzeum Brno, Krajské vlastivědné muzeum Olomouc, Okresní muzeum Cheb, galerie Esslingen, galerie SIDE Newcastle, ICP New York, The Museum  od Modern Art New York, The Museum of Fine Art Houston,  The University of Texas Austin, Century Photo Seatle, Sbírka Svazu českých fotografů Praha,  Muzeum Ludwig – Kolín nad Rýnem, National Museum Washington aj.

Velká řada samostatných a účast na kolektivních výstavách. Mnoho realizačních projektů.

Výstava Jindřicha Štreita „Brána naděje“ v kostele Navštívení P. Marie v Zašové je zcela mimořádný počin. Nádherný interiér chrámu nepůsobí jako náhradní prostředí, než budou dokončeny úpravy prostorů bývalého trinitářského kláštera, naopak výstavu fotografií neobyčejně povznáší právě v duchovní sféře a v souznění citu, porozumění, vzájemného pochopení, lásky a naděje.

Sám fotograf Jindřich Štreit uvádí v doprovodném textu k výstavě.

„Cyklus Brána naděje vznikl k miléniu. V roce 2000 mě oslovil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, že by byl rád, kdybych připravil výstavu, která bude mít sakrální charakter. Když jsem o tom přemýšlel, jak sestavit tento soubor, tak jsem se rozhodl, že jej sestavím jako příběh člověka od jeho narození až po jeho konec. Vybral jsem fotografie, které jsem vytvořil při různých projektech v různých zemích. Takže kromě České republiky jsou tu fotografie z Francie, Anglie, Německa a Polska. Záleželo mi na obsahu a na tom, aby ten příběh byl ucelený. Je to příběh člověka, jak se během svého života setkává s církví, s náboženstvím a jak je ovlivněn touto dobou a tímto společenstvím.“

 

Výstavy se účastnila a hudebním vystoupením ji doprovodila dcera Monika Duarte Štreitová, která v tištěném průvodci výstavou uvedla.

Monika Duarte Štreitová.

„Otec je a vždy byl pro mě inspirací. Má nádherné vidění světa. Rád sní, ale přitom neztrácí kontakt s realitou, naopak. Tvorby využívá k tomu, aby upozornil na sociální problémy, kterým současná společnost nevěnuje pozornost nebo je dokonce vytěsňuje. Zajímají ho ti „nejmenší“. Dokáže jejich příběhy nejen dojmout ministry, ale i rozhýbat vlny a získat pro ně konkrétní pomoc. Zaznamenává „obyčejný“ život, ale skrze něj přitom nahlížíme na zázračné situace, které život přináší. Viděl a zažil spoustu bolesti, ale nezahořkl. Je empatický a přátelský. Má srdce otevřené všem. Taková je i moje maminka, za kterou chodili její žáci dlouho potom, co opustili „hudebku“ (učila hrát vesnické děti na zobcovou flétnu, kytaru a housle), aby se s ní radili o svých osobních problémech.

Tatínek vyrostl ve Stříteži, ale rodina se musela přestěhovat na severní Moravu. Začal učit v Sovinci, kde jsem od malička byla obklopena přírodou. Už v té době jsem pomáhala tatínkovi, vybírala fotografie na jeho výstavy. Soubor Brána naděje je jedním ze společných projektů, kdy byla vydána kniha fotografií zároveň s mým prvým sólovým CD s duchovní tématikou.

K propojování různých druhů umění mě inspirovaly výstavy a koncerty, které rodiče organizovali významným umělcům. Na vernisážích jsem absolvovala svá první veřejná hudební vystoupení a díky tomu jsem se brzy zbavila trémy. Byly to nádherné časy, kdy jsem se cítila milovaná a šťastná.

V dnešní době žiji v Portugalsku a vzdálenost od rodiny není lehké zvládat. Proto jsem moc ráda, že mohu být v Zašové a podělit se o radost z tatínkova jubilea s přáteli a s rodinou. Moc Vám všem za to děkuji.“

Výběr fotografií ze zašovské výstavy „Brána naděje“ Jindřicha Štreita. 

Fotograf Jindřich Štreit byl pro všechny přítomné zcela zaplněného kostela důvěrným průvodcem cyklem vystavených fotografií Brána naděje a v jejím závěru uvedl.

„Poslední fotografie je už meditace celého života, vznášení se a cesta, která nás všechny čeká. Já přeji všem, aby ta cesta byla šťastná a krásná. Abyste byli rádi na světě, abyste se milovali a měli se rádi. To přeji. A myslím, že to je to nejkrásnější co nás může v životě potkat.“

Na snímku zleva zašovský farář P. Jiří Polášek, zašovský starosta Ilja Kubrický, fotograf Jindřich Štreit.

V závěru vernisáže pak ještě dodal.

„Rád bych poděkoval panu faráři za to, že v tak krásných prostorách je tato má výstava. Rád bych poděkoval především obecnímu úřadu za to, že mne pozval k takové výstavě a jsem poctěn tím, že to bude stálá galerie. Kolik měst může říct, že má stálou galerii? Poděkovat těm, kteří výstavu zajistili po organizační stránce. A vůbec všem zašovským obyvatelům, kteří tuto výstavu navštívili. I vám, kteří jste přijeli z Prahy, z Opavy ze Slezské univerzity, kde působím, a z různých dalších míst, Olomouc, Rýmařov, prostě z celého světa, neboť se Zašová stala středem světového dění. Děkuji vám moc.“

Výstava fotografií Jindřicha Štreita „Brána naděje“ v kostele Navštívení P. Marie v Zašové potrvá až do 30. 9. 2021.
Viz také: www.zasova.cz
www.jindrichstreit.cz

Text Jindřich Štreit, Monika Duarte Štreitová, Richard Sobotka, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *