Ozvěna Rožnovských kotárů.

Před 62 roky byl Rožnov pod Radhoštěm ve znamení Rožnovských kotárů.

Prvý ročník motokrosových závodů Rožnovské kotáry se konal roku 1959 v areálu na Bučiskách. Jezdily půllitry a dvěstapadesátky, každá kubatura měla dvě jízdy. Trať v členitém terénu byla více než kilometr dlouhá. Zdánlivě nezajímavý úsek na louce patřil za deště k nejobtížnějším. Nejnáročnější byl stoupák hned po startu. Zajímavý úsek byl také na vrcholu stoupání, pak i následující prudký padák.

Na této náročné trati byly uspořádány také tři ročníky závodů kategorie sajdkár.

Start se původně prováděl odmávnutím praporkem, později bylo svépomocí vyrobeno startovací zařízení. V tom Rožnov předstihl okolní autokluby a motokrosy.

Divácky nejzajímavější byl po startu výjezd do svahu. Nejvíc diváků bylo nad startovní rovinkou, potom v lese. Diváci byli všude. Tenkrát byly na motokrosu pěkné návštěvy.

Hlasatel Tonda Kubiš si v prostoru startu vymohl hlásicí věž, měl odtamtud rozhled po celé trati, ta byla ozvučena, takže diváci měli o průběhu závodu neustálý přehled.

Pořadatelé se snažili o maximální bezpečnost, především aby nedošlo k úrazu diváka. Občas se vykoulel nějaký závodník, ale nic vážného se nikdy nestalo.

Trať byla vymezena takzvanou mléčnou dráhou, což byly igelitové pásky ze sáčků na litrové mléko. Tento tehdy úzkoprofilový materiál se těžko sháněl. Po každém závodě pořadatelé igelit prali, sušili, smotávali a pečlivě uschovávali pro příští ročník. Při zabezpečení trati pomáhali silničáři, lesáci i vojáci z posádky ve Valašském Meziříčí. Hodně pomohl místní podnik Tesla. Materiálně motokros podporovala Rudá hvězda Ostrava.

Rožnovský motokros byl i mezinárodním závodem. Do Rožnova přijížděli závodníci z NDR, Rakušané, i ze SSSR. Celkem bylo na Bučiskách uspořádáno třicet ročníků. Poslední závod se konal roku 1988.

Po uzavření motokrosové trati na Bučiskách uspořádal AMK Rožnov ještě čtyři ročníky motokrosu ve spolupráci se Zašovou pod názvem Valašské kotáry. Závody přenášela televize v přímém přenosu, večer pak ve sportovním výběru.

Podnes zůstala z kdysi vyhlášeného a oblíbeného motocyklového závodu Rožnovské kotáry už jen vzdálená ozvěna.

Text a foto © Richard Sobotka
Foto archiv Svatopluk Juříček.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *