Ladislav Blahuta – Strom života.

„Jeden bratrův telefonát a ještě týž den v Popově na dědině zastavilo auto s potiskem. Když jsem šla otevírat branku, trochu mě zaskočilo, že z auta vystoupila taková „mladá žabka“. Po druhé větě, ta první byla: „Dobrý den“, se mé obavy z prvního dojmu naprosto rozplynuly. Trpělivě naslouchala tomu, co jsem mezi slzami vyprávěla, vysvětlovala mi podrobnosti z lékařské propouštěcí zprávy, představila vaši organizaci a vše, co nám můžete nabídnout.
Když jsme se vydali za maminkou k lůžku, byla profesionální a tak milá, lidská, vstřícná a otevřená, že z ní maminka nemohla oči spustit. Úplně nám ji „proměnila“, zářila, zajímala se o sestřičku.
Vnášela do nás tolik potřebný klid a sílu. Cítili jsme, že maminčin stav je vážný, ale i to, že díky paní Klárce vše zvládneme, že se nemusíme bát, že je tu pro maminku i nás kdykoliv.
A to důležité, že maminka nebude trpět bolestmi.
Celou dobu jsme si uvědomovali, že nebýt vaší pomoci, určitě bychom se museli obrátit na klasickou lékařskou pomoc, že by nám maminku určitě odvezli a my ji viděli naposledy při nakládání do sanitky.“
To jsou slova z dopisu paní Jarmily, kterou jsme měli možnost poznat v letošním roce.
Přináší nám pohled do obav, které nejčastěji blízcí pečující pociťují – ŽE TONEZVLÁDNOU – že jejich maminka bude trpět bolestmi, že pro ně bude péče příliš fyzicky i duševně náročná, že nemají dostatek informací o tom, jak podávat léky a o spoustě dalších a dalších věcí…
Zároveň nám ukazuje, co KAŽDÝ pečující POTŘEBUJE – vysvětlení, co se děje a co se bude dít, představení možností dalšího postupu, lidský přístup a prostor pro sladění péče společně s dalšími životními rolemi (zaměstnanec, partner, rodič).
Aby bylo možné splnit našim rodičům a prarodičům jejich poslední přání – strávit poslední chvíle tam, kde se cítí nejlépe, dojíždějí k nim domů naši zdravotníci, lékaři, odlehčovací asistenti a poradenští pracovníci. Dohromady tvoří tým, který pomáhá těžkou situaci řešit.
Přidejte se do našeho týmu! Jak? Podporujte nás a informujte okolí, že jsme tu pro vás.

Že se na nás můžete kdykoliv obrátit. Tel., 553038016

Když se uzavírá lidský život, je důležité, aby rodina držela pospolu.

 Ladislav Blahuta
Strom života

 

 

 

 

 

 

 

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *