TKA Rožnov pod Radhoštěm – kulturní program na květen 2022.

Neděle 1. května v 18:00 • kostel Všech svatých
Ostrava BrassQuintet
Soubor byl založen trombonistou Stanislavem Strouhalem a tubistou Miroslavem Pecháčkem na jaře roku 1994 jako Ostravská žesťová harmonie. Tento název byl v roce 1999 změněn na OSTRAVA BRASS QUINTET (OBQ). Soubor interpretuje skladby všech stylových období od renesance až po současnost. V jeho dramaturgii jsou skladby O. Lassa, G. P. Palestriny, S. Scheidta, V. Otta, J. Pezela, H. L. Hasslera, K. Haranta, J. B. Lullyho, H. Purcella, J. S. Bacha, A. Corelliho, N. A. Rimského Korsakova, S. Joplina, V. Ewalda, Ch. Danielssona, J. Pauera, P. Staňka, F. Hidase a dalších autorů
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 29. 3. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/ostrava-brass-quintet-michal-hopfler-trubka-pavel-hanslik-trubka-miroslav-pechacek-tuba-stanislav-strouhal-tr

Středa 4. května ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Trialogos, SARRAM
Nový mezinárodní hudební projekt Trialogos svým debutem „StrohZu Gold“ (mimochodem pozice 100 na labelu Exile On Mainstream) ohromil publikum během festivalu RoadburnRedux v dubnu 2021 jako streamovaná živá show z UT Connewitz, více než 100 let starého kina nacházejícího se v Lipsku. Odezva byla prostě ohromující a kapela všechny doslova zhypnotizovala. První, vlastním nákladem vydaná edice alba na vinylu, se vyprodala během streamu.
S A R R A M je sólový projekt Valeria Marrase ze Sardinie, který kombinuje prvky doomového dronu, elektroniky, postrocku a noise. „Albero“ (SubsoundRecords, 2021) je jeho čtvrtá nahrávka, mix dronových a ambientních zvukových ploch, drtivých a doomových kytarových stěn, opakujících se smyček a zároveň zahrnuje elektronické a tradiční jemné plochy. Je to velmi hluboká a intenzivní zvuková cesta, roj zvukových vln, temný a dynamický „obřad vibrací“.
Vstupné s místenkou (na sezení v prvních 4 řadách) 250 Kč, na stání v zadní části sálu 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/trialogos

 Pátek 6. května v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Divadlo Zticha – Single
Sociální průzkumy nastiňují budoucnost, v roce 2050 bude většina lidí žít v partnerství s robotem. Do napohled spokojené domácnosti vstupuje další android a chce se zařadit do pomyslného trojúhelníku.
Délka představení 45 minut bez přestávky.
Hrají: Franta Baláš, Petra Přikrylová, Zdravee, Iveta Karolová
Autor: Marek Baroš
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč v den akce 180 Kč. Předprodej od 19. 4. 2022 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/divadlo-zticha-single

Neděle 8. května v 15:00 • Brillovka, velký sál
DEN MATEK – cimbálová muzika Valašsko
Téčko pod záštitou místostarostky Kristýny Kosové zve všechny maminky, babičky a prababičky na koncert cimbálové muziky Valašsko ke Dni matek
Vstupenky zdarma jsou k dispozici v kanceláři Téčka nebo v TIC Rožnov p. R. od 5. 4. od 8.30 hodin maximálně 2ks/os. Počet míst je omezen.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/den-matek-cm-valassko

 Pondělí 9. května v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA •René – Vězeň svobody
Jeden z nejznámějších českých kriminálníků je zpět. Nenapravitelný recidivista René s blednoucím tetováním „Fuckofpeople“ na krku s příchodem padesátky tak trochu dospívá a bilancuje. Postupně zjišťuje, že i jeho život je příliš krátký na to strávit ho za mřížemi.
ČR, 2021 | režie Helena Třeštíková
nevhodný pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 102 minut

Středa 11. května v 19:00 • Janíkova stodola
Znovu a líp
On je uznávaný spisovatel, elegán, má rád drahé pití, mladší ženy, tenis a obdiv. Ona je jeho manželka a už toho má dost.  Z běžného odpoledne je najednou válka Roseových a z rodinného přítele, který je shodou okolností advokát, je najednou Jeho právník. A na návštěvu přijde i Její advokátka. Absurdní situace vyvrcholí rvačkou, ze které se On probudí v nemocnici s amnézií. A co víc, o sobě si myslí, že je mu zase dvacet a svojí literaturou bude měnit svět, o ní pak, že je ženou jeho života.
Hrají: Marek Daniel, Kristýna Frejová, Marcela Holubcová, Vašek Vašák /Luboš Veselý/Zbyšek Humpolec, Jana Kozubková/Petra Mikulková.
Vstupné s místenkou, přízemí: 460 Kč, balkon: 440 Kč.
Prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 5. 4. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také třídenní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/znovu-a-lip

Čtvrtek 12. května v 19:00 • Brillovka, velký sál
KINOKAVÁRNA •Betlémské světlo
Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí.
ČR, 2022 | hrají Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Vojtěch Kotek | režie Jan Svěrák
nevhodný pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 99 minut

Pátek 13. května ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Terrible 2s, Labasheeda
Terrible 2s založili Lucia Piussi a Agnes Lovecká po rozpadu Živých kvetov a vytvořily nové autorské duo. Vzápětí se k nim přidali další členové, ĎuroMironov a MišoLašán. Po roce hraní k nim vplula baskytaristka Belinda Rašnerová. Kapela hraje obyčejné písničky, které se nesou na beatových podkladech Agnes, ale také na jednoduchých klavírních a kytarových harmoniích Lucie. Všechno to hraje do karet Luciiným textům, které se valí ve stylu od hiphopu, poezie, až kamsi do sfér povídko-písniček, ve velmi citlivém živém doprovodu.
Kapela Labasheeda, sídlící v Amsterdamu, je známá intenzivními a dynamickými koncerty. Jejich syrový zvuk je proložen hypnotickými zvukovými plochami. Hudba Labasheeda má zálibu ve stručnosti, okleštěných melodiích a rychlých přechodech od prostorných basových linek a bicích k těžkým, chaotickým a někdy hymnickým skladbám poháněným kytarou, což přináší srovnání se žánrově příbuznými  kapelami jako SonicYouth nebo Sebadoh. Nezapomeňme, že velkou roli ve zvuku hrají taky housle.
Vstupné s místenkou (na sezení v prvních 4 řadách) 250 Kč, na stání v zadní části sálu 200 Kč.  Předprodej od 19. 4. 2022 v sídle Téčka, v TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/terrible-2s-labasheeda

Pondělí 16. května • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA •Rytíři spravedlnosti
Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zda se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jí o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života.
Dánsko, 2020 | hrají MadsMikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann | režie A. T. Jensen
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 111 minut

Úterý 17. května v 19:00 • kostel Všech svatých
Irena Chřibková – varhany, Jan Adamus – hoboj, anglický roh
Irena Chřibková náleží mezi nejvýraznější české varhaníky své generace. Jako titulární varhanice a ředitelka kůru baziliky sv. Jakuba v Praze zde založila v roce 1996 Mezinárodní varhanní festival a další cykly. Během jejího takřka pětadvacetiletého působení u největších pražských varhan se staly velmi známé a oblíbené její nedělní svatojakubské půlhodinky varhanní duchovní hudby.
Jan Adamus patří k významným osobnostem současné klasické hudby. Jeho činnost směřuje od hry na hoboj, přes dirigování až k hudební vědě. V roce 1977 zazářil v soutěži Pražského jara, kde obdržel první cenu ve hře na hoboj. Prvenství v této soutěži mu otevřelo cestu na významná evropská i světová pódia. Koncertoval např. v Salzburgu (Festspielhaus), v Mnichově (AmGasteig), v Norimberku (Meistersingerhalle), ve Španělsku, na Kubě nebo ve Spojených arabských Emirátech.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 12. 4. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/irena-chribkova-varhany-jan-adamus-hoboj-anglicky-roh

Úterý 17. května v 19:00 • Brillovka, velký sál
KINOKAVÁRNA •Betlémské světlo
Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí.
ČR, 2022 | hrají Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Vojtěch Kotek | režie Jan Svěrák
nevhodný pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 99 minut

Středa 18. května v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jarní poetický večer
Herečka Kristýna Podzimková kovaná v recitaci, klávesista a kytarista Ondřej Fencl zabydlený v muzice… a jako host básník (i když se mu tak neříká), který svou poetiku celoživotně spojil s písničkami Mňágy a Žďorp, Petr Fiala.
Hudebně-poeticko-divadelní projekt s cílem „rehabilitovat“ poezii ve smyslu vrátit ji zpátky k lidem. Poezie je dnes za cosi archaického, cosi z časů našich babiček, případně z učebnic. Přitom vhodně zvolené básně Jaroslava Seiferta, Václava Hraběte nebo Jana Skácela jsou cosi, co si zamiluje každý vnímavý jedinec, pokud je mu to předestřeno jinak než jako povinná literatura z pera dávno nežijících soch.
Vstupné na sezení s místenkou 300 Kč. Předprodej od 12. 4. 2022 v kanceláři Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/jarni-poeticky-vecer

Čtvrtek 19. května v 19:00 • hudební klub Vrátnice
KLUB CESTOVATELŮ • Hana Machalová: Cestujte chytře, levně a často 2022
Už se také nemůžete dočkat, až konečně vyrazíte někam vypnout hlavu, dát si dobré jídlo, pití, zasmát se s lidmi, bezstarostně bloumat novými místy, nabrat inspiraci a energii do dalších dnů? Jde to ale vůbec, když se tolik změnil svět? Přijďte si pro novou porci zážitků, tipů a triků pro levné cesty v roce 2022 od Hany Machalové. Autorka knihy Do světa cestujte chytře, levně a často (Albatros Média) ukáže, že i v době covidové stojí za to vyrazit bez obav na cesty. Jak se rozhodovat? Na co nespoléhat? Co naopak funguje? Během posledních dvou let procestovala několik zemí, absolvovala desítky cest do zahraničí. Každým dnem se cestování uvolňuje a mnohdy vrací k normálu. Jak toho šikovně využít? Uvidíte obrázky s veselými příběhy s dobrým koncem z celého světa. Hanka bude mít k dispozici svou knihu a ráda se s Vámi podělí o zkušenosti a poradí. Přijďte se nabít na léto, které konečně vypadá nadějně
Vstupné v předprodeji 100 Kč, na místě 150 Kč. Předprodej od 26. 4. od 8:30 v TIC, Téčku nebo online. Od stejného data je možná také třídenní rezervace.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/05/hana-machalova-cestujte-chytre-levne-a-casto-2022

Pondělí 23. května v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • Amélie z Montmartru
srpna 1997 ve 4 hodiny ráno dostala Amélie nápad. Musí stůj co stůj najít dávného majitele krabičky vzpomínek, kterou náhodou našla ve svém bytě, a poklad mu vrátit. Jestli to ocení, je rozhodnuto. Amélie začne zasahovat jiným lidem do života. Jestli ne, tak nic. Kultovní romantickou komedii o nesmělé Pařížance s laskavým srdcem milují díky její hravosti a půvabu miliony diváků po celém světě. Film o drobných, ale o to důležitějších radostech, který získal řadu prestižních filmových ocenění, ani po 20 letech od premiéry neztratil nic ze svého šarmu a vrací se do českých kin.
Francie, Německo, 2001 | hrají A. Tautou, M. Kassovitz, Rufus | režie J.-P. Jeunet
český dabing • přístupný bez omezení • vstupné 100 Kč • 119 minut

Čtvrtek 26. května v 19:00 • Brillovka, velký sál
KINOKAVÁRNA •Ninjababy
Když třiadvacetiletá Rakel příliš pozdě po nepříliš romantickém vztahu na jednu noc zjistí, že je v šestém měsíci těhotenství, její svět se změní. Její přítel, který není otcem, je s tím, že čeká dítě, v pohodě. Ale Rakel není vůbec připravená být matkou. Vzhledem k tomu, že potrat již nepřichází v úvahu, adopce je jedinou odpovědí. V tu chvíli se objeví Ninjababy, animovaná postava, která trvá na tom, že Rakel udělá z každodenního života peklo. Vyleze z jejího zápisníku, skočí do jejího šálku s čajem a neustále jí připomíná, jaká je hrozná osoba.
Norsko, 2021 | hrají K. K. Thorp, A. Berning, N. Khademi | režie Y. S. Flikke
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • vstupné 100 Kč • 103 minut

Pondělí 30. května v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KINOKAVÁRNA • Ještě máme čas
ViggoMortensen v hlavní roli svého režijního debutu s autobiografickými prvky o vztahu liberálního syna se svým tvrdým otcem. Drama o odpuštění a zodpovědnosti nám připomene, že říct si to nejdůležitější je potřeba včas.
Kanada, Velká Británie, 2020 | hrají V. Mortensen, L. Henriksen, T. Chen | režie V. Mortensen
film s titulky • nevhodný pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 112 minut

Od pátku 1. dubna do úterý 28. června • Galerie Na radnici
VÝSTAVA • Bedřich Přikryl – rožnovský fotograf 2. poloviny minulého století
Výstava fotografií Bedřicha Přikryla je dokumentem dané doby, kterou má ještě starší generace v živé paměti. Pro mladší generaci přináší představu o tom, jak vypadal Rožnov pod Radhoštěm v nedávné minulosti. Nezaměřoval se pouze na jedno téma. S nadsázkou by se dalo říci, že fotil vše, od krajiny až po akty. Na výstavě si můžeme prohlédnout jak před desítkami let vypadaly staré dřevěnice, rožnovské náměstí, sídliště a vlakové nádraží, Radhošť a Pustevny, jak probíhaly rožnovské slavnosti, spartakiáda a také soutěže veteránů. Další fotografie zachycují okupaci v srpnu 1968 i ženské akty.
Výstava je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin; úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2022/04/bedrich-prikryl-roznovsky-fotograf-2-poloviny-minuleho-stoleti

 PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *