Č E R V E N – měsíc kdy přichází léto.

Letní slunovrat proběhne v úterý 21. června 2022. V tento den se Slunce nachází v bodu slunovratu – vrací se ke světovému rovníku (odtud název slunovrat). U letního slunovratu je to nejdelší den v roce, ale je také dnem, kdy každý následující bude kratší.

Letní slunovrat slavili Keltové, Slované i Pohané. V magický večer se uctívala příroda i slunce. Slavnosti Slunce se odehrávaly také na Radhošti.

Červen – Indiánský měsíc růží. Není krásnější letní ho květu, než růže.

Měsíc červen je ve znamení raka. Planeta pro narozené od 22. června do 23. července vypovídá, že lidé narození v tomto období jsou prý vznětliví, nervózní a citliví.

Měsíční kámen pro červen je perla, symbolizuje zdraví. Perly jsou organické drahé kameny, vznikají hlavně v perlorodkách, kde se utvářejí z perleti, látky měňavého lesku, která tvoří vnitřní vrstvu lastur. Perly jsou ceněny pro svůj lesk.

 

Pranostiky pro měsíc červen: Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začnem kositi. Mokrý červen kazí celý rok. Jaké počasí na Medarda, takové šest neděl po něm. Déšť o svatém Vítu škodí ječmenu i žitu. Kuká-li zezulka po svatém Janu, bude draho. Lidé se radují létu a včely květu. Červen studený, sedlák krčí rameny. V létě dělej, v zimě vydělávej. Deštivé léto horší podzimku. Krásný červen, požehnaný rok. Slavíček jen do svatého Víta zpívá. Od Jana Křtitele běží slunce k zimě a léto k horku. Na svatého Jana otevírá se létu brána. Na svatého Pavlíčka kvete každá travička.

Č E R V E N

Co předchozí měsíc nesmělým políbením načal, v tom červen směle pokračuje.

Teplé večery na břehu řeky voní běžící vodou. Pěnice trylkuje díkuvzdání. Silueta rybáře uprostřed řeky nabízí rybám poslední smrtící pamlsek toho dne.

Červen je měsícem pokosené trávy, prvního sena, nahořklé vůně květů černého bezu.

Smrky vyvěsily vlajkoslávu nových přírůstků v barvě světlounce zelené. Louky hýří barvami. Z hnízda sýkorek se mláďata chechtavými hlásky hlasitě dožadují krmení. Teď už není čas na zpívání. Až navečer lze nechat spočinout zemdlená křídla a zatrylkovat. Oproti tomu je potřeba každé ráno přivítat nový den hlasitým zpěvem.

Červen je měsícem letního slunovratu. Právě ve chvíli, kdy život bují ve všech svých podobách, začínají se dny sotva znatelně krátit, ale kdo by o letním slunovratu myslel na čas, který je dosud tak vzdálený?

Nad paloukem tančí svatojánské mušky.

Vatry na vrcholcích hor, jak tomu bývalo, už dávno nehoří. To za starých časů obepínaly prstence ohňů tajemnou září věnec hor.

Čas letního slunovratu býval prý nejpříhodnější pro hledání pokladů. Jen bylo třeba po západu slunce objevit v lese světýlko u vývratu, nebo spadlé ptačí hnízdo nebo přehršli žab, kterážto znamení bezpečně ukazovala cestu k pokladům v podzemních síních. V takové chvíli není žádný div potkat na osamělém místě černokněžníka. Nebo za rozbřesku babku s loktuší do které sbírá po rubiskách ranní rosu.

V měsíci červnu podstupují mladí lidé zkoušku dospělosti. Ještě nedávno to byly děti, teď už dospělí lidé.

Vlastně pro každého je tento měsíc něčím důležitý. Neboť každý z činů, kterými své dny zaplňujeme, je pro nás zkouškou dospělosti.

Červen láme rok v půli. Tu prvou už máme za sebou, jaká bude druhá část roku?

Červen, červen – krásný červen, požehnaný rok.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *