V rožnovské Vrátnici představí hudební avantgardu

V rožnovské Vrátnici představí hudební avantgardu

 Rožnov pod Radhoštěm, 10. 10. 2022 • Přehlídka alternativních kapel s avantgardním nádechem proběhne v sobotu 5. listopadu od 19 hodin v rožnovském hudebním klubu Vrátnice. Představí se na ní čtyři kapely, jejichž členové dorazí nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska  nebo Polska. Přehlídku podpořil Státní fond kultury České republiky.

Drť je skutečně nevídaným experimentem – jde o zhudebnění výroků z publikovaných rozhovorů s bývalým šéfem StB, generálem Alojzem Lorencem, které do podoby hudebních textů přebásnil Marek Kundlák na popud známého hudebního skladatele a muzikanta Mira Tótha, který k textům zkomponoval melodie a celé skladby. Tóth oslovil další špičkové hudebníky – na klávesy hraje skladatelka Lucia Chuťková, na kytaru frontman mathrockovýchVojdi Marek Buranovský, rytmiku má pod palcem maďarské duo – bubeník Áron Porteleki a baskytarista MártonCzer.

Sám Miro hraje na saxofony a zpěv je v režii šéfa festivalu Pohoda a lídra kultovní kapely Bez ladu a skladu Michala Kaščáka. Každý z členů přináší svůj vlastní rukopis a aranžérský vklad, Drť hudebně osciluje mezi více žánry od punku přes alternativu až po free jazz,“ doplnil dramaturg rožnovského Téčka Martin Valášek.

Formaci JWQ, hrající ve složení trombonista Štěpán Janoušek, altsaxofonista Michal Wróblewski, kontrabasista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa nejlépe vystihuje recenze z JazzPortu: „Způsob, jakým toto kvarteto mísí avantgardní jazz s neworleánskou tradicí či lidovkou, nemá u nás obdoby. Do nejmenších nuancí propracovanou hudbu zdobí umná práce se strukturou i texturou skladeb, bezmezné obrábění výrazných melodických témat, neočekávatelné změny dynamické a výrazové, energie a tah až nemilosrdný. Posluchače vtáhne nejen do odlehčených, lyrických i humorem naditých pasáží, ale také je převálcuje ataky leckdy až zběsilými.“

Co říci o ostravsko-přerovské formaci Massola? Áda a Viki, stálí členové kapely mající za sebou i japonské turné, ve svých živých vystoupeních ukazují sílu ve virtuózním klání mezi saxofonem a bicími. Jejich vzory Naked City uctívají rychlými změnami tempa, spojením odlišných hudebních žánrů jako jazz a grindcore a nespoutanou energií,“ přiblížil další kapelu Martin Valášek.

Titanic SeaMoon tvoří bývalí členové kapel Ewa Braun, Guernica Y Luno nebo WszystkieWschodySlonca. Hrají atmosférický postrock s prostory pro improvizaci. Na kontě mají dvě studiové desky a jednu koncertní. Jejich koncerty jsou tak trochu rituálem, kdy je publikum ponořeno do zvuků plynoucích z pódia a po skončení koncertu mnohdy neví, kam je muzika zavedla.

V předprodeji jsou vstupenky za 250 Kč, v den akce pak za 300 Kč.

Více informací: Martin Valášek, tka@tka.cz, 733 610 600
https://www.tka.cz/program/2022/11/hudebni-avant-garda
Téčko, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *