Devadesátiny ostravského bohemisty Jiřího Svobody

Odborná veřejnost si dne 19. ledna 2021 připomene významné životní jubileum bohemisty prof. PhDr. Jiřího Svobody, DrSc., který patří k výrazným osobnostem naší literární vědy. Nejvýznamnější léta Svobodova profesního života jsou spojena s jeho působením v Ostravě, mimo jiné také na Ostravské univerzitě.

Jiří Svoboda vystudoval obor jazyk český a filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Poté učil na osmileté střední škole ve Frýdku-Místku a na Jedenáctileté střední škole ve Frýdlantu nad Ostravicí. V roce 1960 začal působit jako odborný asistent na katedře českého jazyka a literatury Pedagogického institutu v Ostravě, v letech 1962 až 1965 byl také externím redaktorem Krajského nakladatelství v Ostravě. Od roku 1971 do r. 1990 zastával funkci vedoucího katedry českého jazyka a literatury na PedF v Ostravě, v letech 1993 až 2003 vedl katedru české literatury, literární vědy a dějin umění na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V r. 1996 založil Ústav pro regionální studia OU. (Zpracováno podle on line Slovníku české literatury po roce 1945.)

Některé z odborných publikací Jiřího Svobody:   1973 – Generace a program,  1974 – Tvorba a region,  1982 – Vojtěch Martínek,  život a dílo, 1987 – Ve stopách tvorby,  1998 – Z obzoru tvorby, 2010 – Tvorba a ideje.

Filozofická fakulta Ostravské univerzity vydala v roce 2018 jeho vzpomínkovou knihu Toulky po ztracených krajinách. Jiří Svoboda se v ní zamýšlí nad svou životní dráhou. Vrací se do rodného Frýdku-Místku, také do Olomouce, města jeho vysokoškolských studií, i k působení na Pedagogické fakultě v Ostravě a Filozofické fakultě Ostravské univerzity.

Foto: Eva Kotarbová (r. 2009)

(Převzato z Haló Ostrava, rubrika literatura.)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *