Leden – nejchladnější měsíc roku.

Leden – v české variantě měsíc ledu, ale v minulosti také měsíc vlka. Skauti jej mají za indiánský měsíc sněhu. Má 31 dnů a na severní polokouli bývá leden nejchladnějším měsícem v roce. Podle planetária je od 21. ledna do 19. února ve znamení Vodnáře a lidé narození v tomto období mají prý sklon k uměleckému nadání.

Na území České republiky je prvý lednový den dlouhý okolo 8 hodin a 11 minut (Slunce vychází přibližně v 7.58 a zapadá v 16.09 hodin středoevropského čas, kdežto poslední den v lednu je delší o hodinu a 7 minut (Slunce vychází okolo 7.35 a zapadá v 16.53 hodin).

Staří Římané zimní měsíce leden a únor neznali. Římský kalendář měl pouze 10 měsíců, zima byla považována za období bez měsíců. Až římský král Numa Pompilius roku 713 př. n. l. zahrnul do kalendáře i leden a únor jako jedenáctý (leden měl 28 nebo 29 dní), a únor jako dvanáctý měsíc. Lunární rok začínal v březnu. Až v roce  153 př. n. l. se začátek roku přesunul na 1. leden. A když v roce 45 př. n. l- zavedl Julius Caesar juliánský kalendář, leden byl prodloužen na 31 dní a měsícem s proměnným počtem dnů se stal únor.

Leden je měsícem nejrůznějších předsevzetí, a třebaže se většina z nich nedočká uskutečnění, určitě neprohloupí ten, kdo si pro nastávající rok stanoví cíle, kterých chce dosáhnout.

Radhošť  1129 m n. m. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *